Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

POREČ ZA POČETNIKE Gdje spavati, što jesti, kako piti

porec

Poreč je u osamdesetim godinama bio višestruki šampion hrvatskog i jugoslavenskog turizma. Poreč je, uz Dubrovnik, bio sinonim za ondašnju turističku industriju. Poreč je relativno uspješno preživio i ratne godine.

Turistička patrola Večernjeg lista bila je proglasila Poreč hrvatskim turističkim šampionom za 1998. godinu. Spomen ploča tom  šampionskom dometu danas visi na Ribarskom trgu, preko puta Chilli Fusion Streetfooda.

Danas je Poreč, međutim, daleko od svojih šampionskih godina. Veći dio Istre pretekao ga je i u kvaliteti  hotelskog smještaja, i u gastronomiji, i u svakodnevnoj ugostiteljskoj ponudi.

porec-sampion-turizma

Srećom, u zadnjih se par godina pojavilo nekoliko naznaka  da se Poreč vraća na veliku scenu. Prije mjesec dana otvoren je luksuzni resort Marea, prvi porečki hotel s čistih pet zvjezdica.bHoteli s pet zvjezdica, kako znamo, dovode  goste koji traže i koji su spremni plaćati ozbiljne restorane i barove. 

Nadalje, u Poreču  je otvoreno nekoliko modernih lokala, poput Cheese Bara Barolin i Chili Fusion Streetfooda, koji su instantno podigli dojučerašnji uspavani profil  jednog od najljepših istarskih gradova. Naposljetku, vinska kuća Damjanić, koja je zadnjih godina osvojila niz najviših međunarodnih nagrada, danas definira  Poreč kao jednu od važnih hrvatskih vinskih destinacija. Evo kratkog, ali esencijalnog vodiča za nekoliko dana u Poreču.

GDJE SPAVATI

1. Marea Resort

valamar-marea-pool

Prvi porečki five star hotel smješten je u uvali udaljenoj dvadesetak minuta hoda od gradskog centra. Sobe  su velike, televizori golemi kao i balkoni s pogledom na more, a dio soba u prizemlju ima privatne bazene, što dosad nismo vidjeli u Hrvatskoj. Marea je obiteljski hotel usmjeren prema mlađim bračnim parovima s djecom: klincima su osigurane  sve vrste fizičkih i digitalnih zabava, kao i visoki  tobogani  na jednom od tri bazena. 

2. Mauro

mauro-porec-hotel

Mauro je mali privatni hotel na glavnoj porečkoj rivi, s dobro dizajniranim sobama i vrlo profesionalnom poslugom. Balkoni gledaju na more.

3. Sveti Nikola

isabella-miramare-zalazak

Pomalo egzotičan otok preko puta Poreča pun je luksuznih bungalova i solidnih do vrlo dobrih hotelskih soba. Sveti Nikola podijeljen je na prostore s četiri i s pet zvjezdica. Na jednoj od plaža katkad se mogu vidjeti delfini.

GDJE PITI

1. Cheese & Wine Bar Barolin

barolin-sir1 (1)

Barolin spada među naše spektakularnije ljetne senzacije. Riječ je o daleko najuzbudljivijem baru u Poreču, s fantastičnim izborom maslinovih ulja, dobrim izborom vina, solidnim izborom piva, finim domaćim i međunarodnim sirevima i dosta ukusnim  pršutom , Barolin spada  među sasvim malo mjesta koja mijenjaju Poreč i istarsku obalu nabolje.

2. Parentino

Parentino je pouzdani vinski bar na porečkoj rivi, s dobrim izborom vina na čaše, vrlo prijateljskim cijenama  i kompetentnim servisom.

3. C’est la Vie

porec-cest-la-vie

C’est la Vie u Eufrazijevoj, jednoj od najzabavnijih i najugodnijih porečkih ulica, primjer je dražesnog amaterizma. C’est la Vie vode jedna dama koja jedva govori hrvatski, i gospodin koji uopće ne govori hrvatski. Oboje nemaju pojma o vinima, pa su nam neku večer donijeli Kozlovićev Teran na temperaturi višoj od trideset stupnjeva.

No, točeni je Servolo odličan i propisno  hladan, a atmosfera se toliko razlikuje od uobičajenih agresivnih turističkih lokala u centru Poreča, da C’est la Vie ostaje naš prvi izbor za brzo piće u gradu.

4. Beat Beach Bar, Marea

beat-beach-bar-marea

Beat Beach Bar luksuzni  je bazenski bar na samom rubu Mareina resorta. Klasični kokteli, poput Negronija i Mulea neočekivano su dobri, dok je izbor jakih pića skoro uzoran. Servis je brz, profesionalan i kompetentan.

GDJE JESTI

1. Spinnaker

spinnaker-hobotnica

Spinnaker je jako dobar gastronomski bistro na porečkoj rivi. Kuhanje je vrlo profesionalno, vinska lista izvrsna, a cijene razumne: prije dva tjedna ručak za dvije osobe s buteljkom Matoševićeve Grimalde, platili smo 724 kune.  

2. Sv. Nikola

nikola2

Restoran preko puta istoimenog otoka drži vrhunsku ribu i škampe, te ima dobru vinsku kartu, koja je šira od lokalne vinske proizvodnje.

3. La Pentola

la-pentola-porec

La Pentola je izvrsno uređen restoran na plaži s dobro razrađenim jelovnikom za plažu ( pizze iz krušne peći, burgeri, salate i par steakova i kotleta. Drže i Orval, apsolutno genijalno trapističko pivo iz Belgije. Cijena većine jela kreće se oko desetak eura.

4. Chili Fusion Streetfood

chili-fusion-satay

Chili prodaje uzbudljive i autentične azijske  klasike za mali novac, s obzirom na  veličinu porcija. Svaki tanjur, osim pokea, sadrži između 800 i 1000 kalorija, a ni jedno jelo ne košta više od deset eura. Zeleni tajlandski curry je izvanredan, no izbor pića nije dostojan tako dobrog kuhanja.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.