Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Počela je sezona ljetnih rajčica. U Taču smo ručali gusti, aromatični gazpacho i parmigianu s roštilja

tac-gazpacho

Tačova glavna blagovaonica puna je raznih priznanja. Tu je Michelinov Bib Gourmand za 2019, pa Gault&Millaeuova plaketa s visokom ocjenom, pa AZRRI-jevi certifikati (Tač od AZRRI a kupuje boškarine i magarce). Tu su još hladnjaci s jednom od najkompetentnijih selekcija prirodnih vina u Zagrebu, a pretkraj našeg ručka pojavio se i predsjednički kandidat, kojeg javnost smatra dijelom Tačeve redovne scenografije, što zapravo nije točno.

tac-parmigiana

Danas smo u Taču obilježili početak sezone pravih ljetnih rajčica. Tačeva chefica Vesna Miletić sama uzgaja rajčice u vrtu blizu restorana. Prijašnjih je godina pokušavala s mediteranskim sortama poput šljivara, no rezultati baš nisu bili osobiti. Pa je gospođa Miletić potražila stare kontinentalne sorte, koje u sjevernim dijelovima Zagreba uspijevaju mnogo bolje od dalmatinskih i istarskih sorti.

tac-sladoled-badem

Tačov gazpacho gust je, aromatičan, pun okusa i arom  ljetnih rajčica, sa sasvim laganim dodirom peperoncina. Gazpacho smo pojačali Ipšinom Bjelicom. Tačova parmigiana razlikuje se od svih drugih u Zagrebu, po dva važna elementa. Prvo, patlidžani se peku na otvorenoj vatri što im daje atraktivnu aromu dima. Drugo, ova parmigiana nije složena i unaprijed pečena kao musaka ili lasagne u kalupima, nego je riječ o čistom a la carte jelu slobodnog stila, koji se počne pripremati kada gost naruči jelo i koji je pun jakih čistih okusa.

Na kraju smo još probali lijepo kremasti kućni sladoled od prženih badema s preljevom od malina, koji spada među rijetke prave sladolede u Zagrebu. Tač je tradicijski restoran preciznih tehnika, koji se trudi raditi s visokokvalitetnim sastojcima i koji jako poštuje te sastojke. Stoga je logično da je Tač u zadnjih par godina dobio čitav niz domaćih i stranih relevantnih priznanja.

aqua-panna-sidebar
naslovnica-vinski-izvjestaj.2019
Naslovnica-ulje-2019-2020

aviation-gin

Počela je sezona ljetnih rajčica. U Taču smo ručali gusti, aromatični gazpacho i parmigianu s roštilja

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min