Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Država konobarima želi uzeti čak 60 posto napojnice, ako je napojnica plaćena karticom!

konobari

U inozemstvu je uobičajeno platiti napojnicu karticom. Naprosto, u rubriku tip na slipu kartice upišete iznos koji želite, i sve je riješeno. U Hrvatskoj se, međutim, napojnica razmjerno rijetko ostavlja karticom.

Vinodol je, koliko znamo, jedini zagrebački restoran čiji konobari redovito pitaju goste žele li napojnicu ostaviti u gotovini ili nadopisati na račun. Jedan od razloga za takvo stanje jest golemo porezno opterećenje napojnica ako ih se naplaćuje karticama.

Naime, prema službenom tumačenju Hrvatske obrtničke komore, država oporezuje napojnice s čak 60 posto! U dopisu HOK-a, koji nam je poslao Oleg Glavan iz ninske pizzerije Peperoni, doslovno stoji da konobar od 100 kuna napojnice može dobiti samo 40 kuna neto, i to na plaći kao Bruto 2.

Gospodin Glavan želio je omogućiti svom osoblju da dobiva napojnice i karticama, pa je tražio pojašnjenje od Hrvatske obrtničke komore. Pismo koje mu je poslao HOK prenosimo u cijelosti uz samo jednu rečenicu komentara. Radi se o još jednom skandaloznom  poreznom pritisku na restoransku industriju. Evo službenog dopisa HOK a pizzeriji Peperoni, u vezi plaćanja napojnica kreditnim karticama.

Poštovani gospodine Glavan,

prije svega zahvaljujemo na Vašem upitu, a odgovori na postavljena pitanja već su definirani postojećim zakonskim odredbama (Zakon o porezu na dobit, Zakon o porezu na dohodak te Zakon o porezu na dodanu vrijednost).

Naime, napojnica ili nagrada zaposlenicima/osoblju koju gost daje u gotovini, nije predmet oporezivanja.

Napojnice koje se daju putem naplatnih uređaja za kartično plaćanje, podliježu PDV-u po stopi od 25%.

Ukoliko imate softversko rješenje unošenja posebne stavku na račun (kako predlažete u članku), tada taj iznos sadrži PDV po stopi od 25%, ukoliko je poduzetnik u sustavu PDV-a.

Osnovica koju u tom slučaju na kraju mjeseca želite isplatiti svom djelatniku, predstavlja „bruto 2“ za Vas kao poslodavca, ako naravno ne želite biti na gubitku. Teško je točno preračunati, ali u pravilu govorimo o 50% nagrade za Vašeg zaposlenika.

Sve navedeno u skladu je s gore navedenim Zakonima, a računski bi to izgledalo otprilike ovako:

Račun: 1.000,00 kn (s PDV-om)

Napojnica: 100 kn – ukupno ćete putem naplatnog uređaja za kartično plaćanje naplatiti 1.100,00 kn.

To znači da ste „dobili“ napojnicu u iznosu 80,00 kn + PDV. Od ovih 80,00 kn, kad ih na kraju mjeseca svom zaposleniku svedete na neto (platite pripadajuće poreze, prirez porezu i doprinose) zaposlenik će dobiti cca 40,00 kn.

Za sva daljnja pitanja, svakako Vam stojimo na raspolaganju.

S poštovanjem,

Vaš HOK

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.