Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Velom žalu na Lošinju peku pizze s pravim škampima i plavoperajnom Kali tunom

Repovi škampa na pizzi Veli žal bili su savršeno slatki, nimalo prepečeni i malo veći od repova kakvi se rutinski koriste za rižoto i pastu u brojnim našim restoranima na moru. Tanko rezane, skoro prozirne fete plavoperajne tune zadržale su žestoki okus masne plave ribe, koji se izvrsno složio sa škampima i mozzarellom.

Pizzom Istrianom dominiralo je pak tamnocrveno sirovo meso AZRRI-jeva boškarina. Nigdje na moru nismo probali pizzu s tako kvalitetnim sastojcima koje dva pizzaiola  tretiraju s velikim poštovanjem.

Veli žal stari je lošinjski restoran opće prakse,  smješten iznad lijepe plaže pune obitelji s djecom. Veli žal, koji poslužuje baš sve od roštilja, tjestenine i salata, preko lijepih velikih bijelih riba do pizze koja se peče u krušnim pećima na terasi restorana.

Pizze su novi dodatak repertoaru Velog žala. Peći su se prvi out upalile prije dva mjeseca, a danas u vrijeme ručka između jedan i dva, posluženo je, koliko smo brojali, više od dvadeset pizza.

Samo tijesto hrskavo je na rubovima, s dobrim leopardovim uzorkom, finim mirisom svježe pečenog kruha i ponešto žilavom teksturom. No, ni jedna naša pizzeria nije u prva dva mjeseca uspjela pogoditi baš optimalno tijesto. Pizze na Velom žalu koštaju između 70 i 95 kuna, što je vrlo dobra vrijednost za novac s obzirom na vrhunske sastojke.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.