Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BEYOND BURGER Probali smo veganski burger za koji kažu da je isti kao mesni. Nije ni sličan

beyond-burger

Prije dvije godine, nekoliko je američkih startupa na tržište izbacilo novu generaciju veganskih burgera. Ti su proizvodi proglašeni budućnošću prehrane, biljnom hranom koja se okusom, teksturama i hranjivim vrijednostima gotovo ne razlikuje od mesa. Razliku su napravile genetika i tehnologija.

Dok se standardni veganski burgeri rade od povrća, sojinih pripravaka i ostalih biljnih namirnica, nova generacija radi se tako da se u povrću, mahunarkama i žitaricama pronalaze proteini, minerali i ostali hranjivi spojevi koje ima i meso, izoliraju se i u laboratorijskim uvjetima ponovno spajaju u molekule slične strukture molekulama u mesu.

Ovu tehnologiju proizvođač Beyond Burgera, tvrtka Beyond Meat, nazvala je budućnošću proteina i svoj sistem zaštitila pod imenom Future of Protein. Pa, kakva nam je onda budućnost proteina? Beyond Burger, jedan od dva najjača brenda nove generacije veganskih burgera (drugi je Impossible Burger) nedavno je stigao na hrvatsko tržište.Beyond Meat, tvrtku koja proizvodi Beyond Burger, 2009. je godine u Los Angelesu osnovao Ethan Brown.

Pod brendom The Future of Protein počeli su istraživati održivije verzije proteinske prehrane i razvijati hrenovke, burgere i faširano “meso” od biljnih sastojaka. Prvi proizvod koji su izbacili na tržište bila je biljna alternativa piletini 2013. godine. Iduće godine imali su prvu biljnu alternativu govedini. U svibnju 2016. u američke je supermarkete stigao Beyond Burger. Firma je početkom svibnja vrlo uspješno izišla na američku burzu i digla tržišnu vrijednost na pet milijardi dolara. Popularnost Beyond Burgera i Impossible Burgera je tolika da se obje tvrtke sada fokusiraju na čisti volumen proizvodnje, jer jedva zadovoljavaju potražnju.

U gotovo svakoj recenziji objavljenoj na stranim portalima, tvrdi se da je nove veganske burgere praktički nemoguće razlikovati od mesnih. Oni se mogu peći isto kao meso, i ako ih ispečete krvavo “krvare” kao mesni burgeri. Beyond Burger, najuspješniji proizvod napravljen pod egidom Future of Protein, nedavno je stigao u Hrvatsku. Probali smo ga da vidimo kakva nam se budućnost proteina smiješi.

Glavni izvor proteina u Beyond Burgeru su mahunarke, točnije grašak. U Beyond Meatu sedam su godina tražili najpogodnije biljke i njihove kombinacije. Efekt “krvarenja”omogućava ekstrakt cikle. Beyond Burger dolazi u dobro dizajniranim kartonskim kutijama, u većim pakiranjima je deset pljeskavica, u malima koja se prodaju u supermarketima su dvije.

Već izgled pljeskavica ukazuje da nemamo posla s nečim sličnim mesnim burgerima. Riječ je o ravnim, geometrijski odrezanim pljeskavicama guste, sitno mljevene ružičaste mase koja miriše na lagano dimljeno meso. Miris zapravo najviše podsjeća na mesni doručak. Već ta sitno mljevena tekstura pljeskavica Beyond Burger miljama udaljava od bilo kakve mesne pljeskavice. Ispekli smo tri varijante, dobro pečeni, medium i krvavi.

Problem s Beyond Burgerom je da ga zapravo ne možete ispeći “krvavo” jer je masa od koje je napravljen relativno suha. Tek kad se bolje ispeku pljeskavice počnu puštati sok koji zaista, izgledom, mirisom i laganim pjenjenjem na tavi, podsjeća na mesni sok. Miris pečenog Beyond Burgera, pak, s mesom ima veze samo zbog aftertastea koji je zaista gotovo isti kao aftertaste zadimljenog pečenog mesa. Kad se pljeskavica ispeče, dobije malo teksture koju osjećate pod zubima i utoliko izdaleka podsjeća na meso.

Ali tekstura je općenito gumenasta, smjesa nije dovoljno slana i okus je pomalo plastičan, nema povrtni okus standardnih veganskih burgera, a pogotovo nema okus mesa. Beyond Burger, dakle, ne može biti alternativa dobrim mesnim burgerima, ali ako ga se promatra kao čisti veganski proizvod, bez ostalih konotacija, moga bi biti čak iz zanimljiv, ponajviše zbog svog bogatog aftertastea koji bi Beyond Meat sada trebao pokušati pretvoriti i u okus. I pod hitno poboljšati teksturu, jer “arhitektura molekula” kako su je sada složili zaista nemaju puno veze s onom u mesu.

Ako ipak spadate među one koji iz raznih razloga, od ekologije do zdravlja, ne žele jesti meso a žele uživati u starim okusima, Beyond Burger može funkcionirati bolje pečen, s puno kvalitetnih priloga i umaka i dobrim briocheom. Jer, bez obzira što gubi u svakoj usporedbi s mesom, još uvijek nemjerljivo bolji od bezokusnih veganskih burgera od sejtana, žitarica ili konoplje. Beyond Burger ima nešto manje od 300 kalorija, oko 20 grama proteina i 20 grama masnoće, nešto više od Impossible Burgera.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.