Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebačka Duksa postala je uspješan poslovni projekt i zato što ne želi ući u kategoriju gourmet pizzeria

duksa-bundek-jaganjci

U ulici Ede Murtića na zagrebačkom Bundeku, kojeg su danas zauzeli osmaši slaveći zadnji dan škole, otvorilo se niz visokokomercijalnih ugostiteljskih brandova: tu je tko zna koja ekspozitura Vivas bara, Torte i to i  Vincek. Riječ je o lokaiima srednjih dometa, koji precizno pogađaju svoju publiku.

Prošlog mjeseca ovoj se invaziji na Bundek pridružila i Duksa, pizzeria otvorena u Maksimiru prije desetak godina, kao tipični susjedski lokal. Današnja se Duksa idealno uklapa u definiciju ugodne i široko prihvatljive prosječnosti Vinceka i Torti i to.

duksa-bundek

Duksa, koja je nastala kao maksimirska verzija Karijole i koja i danas peče thin crust pizzu iz krušne peći, postavila si je precizna ograničenja: sastojci su umjereno kvalitetni, cijene pizze su vrlo umjerene (47 do 64 kune) a cijene pića, osobito jakih, prilično su niske. Ne znamo kad smo zadnji put vidjeli Chivas Regal za 19 kuna. Jack Daniels košta 16 kuna, a  ni pivo nije skupo. Nova runda od tri deci košta 17 kuna.

Komforni ambijent cijena pojačan je fizički udobnim ambijentom. Nova je Duksa smještena u velikom, nenaguranom prostoru s puno zraka, solidnim airconditionom, zgodnim stolovima od svjetlog drveta i teglama bosiljka na  stolu. Iz zvučnika dopire polumoderni, vrlo ugodni jazz.

Ambijent, cijene i zabavni nazivi pizza, isti kao u originalnoj Duksi, najbolji su dijelovi ovog očito uspješnog poslovnog projekta. A sama pizza? Naručili smo Ko se ljuti i Kad jaganjci Ne utihnu. Tijesto obje pizze bilo je hrskavo, dobro pečeno s donje, i prebijelo s gornje strane. Kad jaganjci Ne utihnu možda je najkarakternija pizza s Duksina repertoara, zbog ovčjeg sira koji zaista ima neki okus, za razliku od neutralnog pršuta.

Ko se ljuti bila je prepuna šunke s teksturom papira i s točno nula okusa. Jedino maslinovo ulje koje Duksa koristi ima manje okusa od Duksine šunke. Panceta je fino mirisala po dimu, ali je ostala posve mlohava jer se nije stigla zapeći u minutu i pol koliko se pizza peče. Rješenje je jednostavno: pancetu treba dopola ispržiti prije nego što je stave na pizzu.

Duksa, pizzeria koja je odlučila biti puno bolja od prodavača pizza na trokute ali značajno i namjerno lošija od zagrebačkih gourmet pizzeria, ipak predstavlja značajan napredak  za standarde javne prehrane u Novom Zagrebu.

DUKSA NA BUNDEKU

Murtićeva 14, Zagreb

PIZZA -3/5  PIĆA 3/5 SERVIS -4/5  AMBIJENT 4/5

kartice Visa, Mastercard, Diners

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.