Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Je li Vlada pogriješila kad je odbila zahtjev poslodavaca za novim radnim dozvolama za strance u hotelima i restoranima?

turizam

Hrvatska udruga poslodavaca jutros je zatražila povećanje broja radnih dozvola za strane radnike u turizmu i ugostiteljstvu. HUP je dramatično, i ne posve netočno, objavio da nedostatak radne snage ozbiljno ugrožava turističku sezonu.

Vlada je zahtjev poslodavaca ekspresno odbila, uz obrazloženje da je oko 4000 nezaposlenih, hrvatskih državljana izrazilo želju da odradi turističku sezonu. To je obrazloženje bedasto i posve netočno, jer se u Dubrovniku ili u Istri ne mogu pronaći ni četiri, a kamoli četiri tisuće nezaposlenih konobara ili kuhara.

Na prvi se pogled, dakle, čini da je Vlada povukla još jedan katastrofalan potez prema turizmu i ugostiteljstvu, koji se perfektno uklapa u kontinuiranu antiturističku politiku Plenkovićeva kabineta.

Na drugi pogled, stvari su malo kompliciranije. Činjenica je, naime, da razina usluge u brojnim hrvatskim hotelima i restoranima nikada nije bila lošija, za što su zaslužni i nekvalificirani strani radnici. Bilo tko iz Filipina ili Indije zaista ne može u jednoj sezoni svladati rukopis hrvatskogg hotelijerstva i gastronomije. To je normalno.

Teza da će strani radnici spasiti hrvatsku hotelsku i restoransku industriju dubinski je pogrešna. Mi trebamo strane radnike, i oni ovdje moraju biti dobrodošli, ali Hrvatska je po mnogočemu previše specifična da bi mogla unaprijeđivati kvalitetu restorana i hotela oslanjajući se na uvoz radne snage.

Prema procjenama koje se ovih dana mogu čuti na panelima i konferencijama na temu stanja hrvatskog tržišta rada, u Hrvatskoj u ovom trenutku nedostaje oko 300.000 radnika. Ako se trend iseljavanja i starenja stanovništva nastavi, do 2050, procjenjuju stručnjaci, Hrvatskoj će nedostajati milijun radnika. Turizam donosi najveći dio hrvatskog BDP-a. Tako da četiri tisuće nezaposlenih o kojima govori Vlada, a još manje njih 1600 na obali koje je Vlada posebno istakla u odgovoru poslodavcima, neće riješiti baš ništa. Puno je vjerojatnije da će kronični nedostatak kompetentne radne snage ugroziti i ove rezultate koje Hrvatska trenutno postiže u turizmu.

I Vlada i poslodavci krivi su zato što nisu pokrenuli niti jedan sustavni projekt kako bi potaknuli lokalno stanovništvo da se kvalificira za poslove u naprednom, kompetitivnom ugostiteljstvu i hotelijerstvu. To je, uz iseljavanje, strateški uzrok sadašnje zaista prijeteće vrlo krizne situacije s nedostatkom radne snage uoči početka pune turističke sezone.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.