Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pentagon vojnike želi staviti na keto dijetu ‘da im ojača borbenu spremnost’

Pentagon vojnike želi staviti na keto dijetu 'da ojača borbenu spremnost'

Visoki dužnosnici Pentagona zatražili su mišljenje stručnjaka o mogućem utjecaju ketogene dijete na organizam muškaraca i žena koji služe u američkoj vojsci, piše Washington Times.

Keto dijeta je jedna od najpopularnijih dijeta. I jedna od najkontroverznijih. Prije nego je postala dio prehrane milijuna ljudi, keto dijetu liječnici su ponekad su propisivali pacijentima oboljelima od nekih oblika dijabetesa i koristili su je neki sportaši kako bi pospješili izgradnju mišića i sagorijevanje masnoća.
Pojednostavljeno, keto dijeta temelji se na tome da se tijelu uskrate ugljikohidrati kako bi ga se potaklo da energiju proizvodi sagorijevanjem masnoće.

Keto se temelji na proteinskim namirnicama, uglavnom životinjskog porijekla iako je u zadnje vrijeme sve popularniji biljni keto, a posebna pažnja pridaje se unosu dovoljne količine zdravih masnoća i vlakana. Protivnici keto dijete kažu da ona među ostalim iscrpljuje jetru i nadbubrežne žlijezde, otežava prirodni detoks organizma i unatoč privremenim benefitima dugoročno ugrožava metabolizam. Poklonici dijete kažu da im je keto uvišestručio energiju, stabilizirao inzulin, regulirao spavanje, olakšao mršavljenje i pojačao sportske performanse.

Pentagonovim dužnosnicima zanimljivi su specifični efekti ketoze. Jedan od konkretnih ciljeva ovog plana je povećati izdržljivost vojnika u borbi i osposobiti ronioce da ostaju dulje pod vodom, jer ketoza mijenja način na koji se tijelo nosi s manjkom kisika.

Pentagonov ketogeni plan dio je općeg trenda u američkoj vojsci, koja zadnjih godina ulaže ozbiljan novac u istraživanje utjecaja hrane i lijekova na borbenu spremnost vojnika. Kritičari upozoravaju da Pentagon ulazi na opasan teren ako razmišlja o specijalnoj prehrani i drugim oblicima hakiranja tijela samo da bi razvio ubojitije vojnike. Vojska odgovara da danas ima dovoljno metoda preciznog praćenja da osiguraju potpunu kontrolu ketoze i učinaka keto dijete. Firme koje se bave vezama prehrambenih režima i performansi već stoje u redu nadajući se unosnim ugovorima s državom.

Problem je samo u tome što Pentagon nema ni pravnih ni institucionalnih mehanizama kojima bi se pilotima, marincima, mornarima i roniocima moglo zapovijedati što će jesti i a što neće.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.