Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zatvorile su se zagrebačke francuske slastičarnice La Marquise

la marquise

Jutros nas je jedan veteran zagrebačke ugostiteljske scene upozorio da su se zatvorile sve tri francuske slastičarnice La Marquise koje su donedavno radile na Bukovačkoj cesti, u Petrinjskoj ulici i u ulici Rebar, gdje je prije dvije godine otvorena prva La Marquise.

Kako nismo bili u Zagrebu, informaciju o zatvaranju jednog od rijetkih karakternih i žanrovski specijaliziranih  slastičarskih projekata u Hrvatskoj provjerili smo preko interneta.

Kada upišete La Marquise Petrinjska ili La Marquise Bukovačka, uz adresu piše Permanently closed. Facebook stranica La Marquise je uklonjena. Web stranica još uvijek postoji. Nazvali smo broj naveden u rubrici kontakt na web stranici La Marquise. Broj  je isključen. Očigledno je,  dakle, da je La Marquise trajno zatvorila svoje zagrebačke lokale.

La Marquise je bila slastičarnica specijalizirana za klasične francuske pekarske proizvode i za kolače, od croissanta do eclaira. Prije dvije godine u kolači i peciva bili su zaista vrlo dobri i vrlo francuski. Lani je La Marquise ušla u centar grada, otvaranjem slastičarnice u Petrinjskoj ulici. No, uskoro su počele stizati  pritužbe gostiju, koji su se bunili  zbog očiglednog pada kvalitete.

Pošto smo objavili tekst o nezadovoljstvu kupaca, a i sami smo u istom razdoblju primijetili da kvaliteta La Marquisenih kroasana i kolača više nije ista, javila nam se suvlasnica La Marquise, koja je tvrdila kako se svi deserti i peciva rade po istim recepturama i s vrhunskim sastojcima kao i ranije, i sugerirala da do povremenih problema možda dolazi zato što, posebno u ljetnoj sezoni, ne mogu zaposliti kvalificirane ljude za povećani opseg proizvodnje.

Manje od godinu dana poslije otvaranja Petrinjske, i samo dvije godine poslije otvaranja prve slastičarnice, La Marquise se zatvorila na svim svojim lokacijama.

La Marquise je prije dvije godine otvorio francuski bračni par Celine i Sebastian Verment, u suradnji s investitorom   Emilom Bakićem. Gospođa i gospodin Verment, profesionalni slastičari, prije dolaska u Zagreb vodili su slastičarnice u Lilleu i Warwicku, te su neko vrijeme proveli u Sloveniji.

S obzirom na još donedavna pokretanja novih lokala u Zagrebu, činilo se da će s ovdje dulje zadržati. Međutim, ispalo je kako je La Marquise već treća ambicioznija  zagrebačka slastičarnica zatvorena unatrag tri godine: Mak na konac Petre Jelenić prestao je raditi krajem 2016, slastičarnica Time Davora Bienenfelda i Roberta Hromalića prošlog ljeta, a sada, evo, više nema ni La Marquise.

Zagreb je, koliko god da smo navijali za njegovu slastičarsku renesansu, i dalje grad konvencionalnih i uglavnom osrednjih jeftinih kolača.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.