Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

UŽIVAJMO U TREŠNJAMA Donosimo četiri slasna Esplanadina recepta

Trešnje su najsezonskije od svog ljetnog voća. Sezona trešanja traje oko mjesec dana i to im diže cijenu, ali malo je takvih zadovoljstava nego na prve tople dane jesti dobre, slatke zrele trešnje. Ako negdje imate stablo trešanja, užitak je još veći. Jedini problem kad su trešnje u pitanju je zaustaviti se kad ih počnete jesti.

Kad kupujete trešnje tražite one lijepe crvene boje, napete, čvrste i suhe. Izbjegavajte mekane i ljepljive trešnje. Trešnje u hladnjaku možete čuvati do tjedan dana, a oprati ih treba neposredno prije korištenja ili serviranja. Trešnje su istodobno toliko jednostavno i raskošno voće da smo ih ove godine odlučili proslaviti raskošnim kolačima u raskošnom ambijentu.

Esplanadine slastičarke Blaženka Pustaj, Mirjana Špoljar i Ljilja Marić Rogić

S trima fenomenalnim ženama, slastičarkama Esplanade. Gospođe Mirjana Špoljar, Blaženka Pustaj i Ljilja Marić Rogić zaslužne su za macaronse, torte, mousseve i sav slastičarski spektakl u Esplanadinim restoranima. Zamolili smo ih da s nama podijele svoju interpretaciju sezone trešanja i dobili recepte za četiri elegantna ranoljetna deserta.

Čokolada, konjak, trešnje

Mirjana Špoljar (za 10 osoba)

Tijesto

  • 250 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 50 g kakaa
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli

Umijesite tijesto, pustite da se odmori u hladnjaku 30 minuta. Razvaljajte i utisnite u kalupe. Ispecite i punite ukuhanim trešnjama i kremom. Dekorirajte po želji

Ukuhane trešnje

  • 300 g trešanja
  • 100 g smeđeg šećera
  • 100 ml soka od trešanja
  • 10 g želatine

Trešnje očistite, dodajte šećer i sok pa kuhajte 15 minuta na laganoj vatri. Maknite s vatre i dodajte želatinu koju ste namočili u malo hladne vode na nabubri. Punite dno kalupa i ohladite, pa dodajte kremu.

Krema

  • 150 g crne čokolade
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 50 ml konjaka

Zakuhajte slatko vrhnje i prelijte preko usitnjene čokolade. Dok je još mlako, dodajte konjak

Skuta, bijela čokolada, trešnje

Mirjana Špoljar (za 10 osoba)

Krema

  • 100 g kravlje skute
  • 10 g želatine
  • 500 ml tučenog slatkog vrhnja
  • 200 g bijele čokolade
  • 1 mahuna vanilije
  • 50 g maslaca
  • 100 ml slatkog vrhnja

Zakuhajte slatko vrhnje i sjemenke vanilije, maknite s vatre i pustite da se vrhnje malo umiri pa prelijte preko usitnjene bijele čokolade. Dodajte maslac narezan na kockice. Dobro izmiješajte i ohladite. U prohlađeno vrhnje s čokoladom dodajte tučeno slatko vrhnje i kravlju skutu. Na kraju dodajte želatinu otopljenu na pari. Punite klupe i u sredinu svakog stavite žele od trešnje.

Žele od trešanja

  • 300 g pirea od trešanja
  • 20 g želatine
  • 1 g cimeta
  • 500 ml soka od trešanja
  • 80 g šećera

Kuhajte pire od trešanja, sok od trešanja, cimet, šećer i vanilin šećer. Kad zavrije maknite s vatre i dodajte želatinu koju ste stavili u malo hladne vode da nabubri. Ulijte u pleh i pustite da se ohladi. Izrežite željeni oblik, sve dobro ohladite i dekorirajte po želji.

Podloga od prhkog tijesta

  • 300 g brašna
  • 50 g kakaa
  • 100 šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g maslaca
  • 1 jaje
  • 20 g ribane korice naranče

Tijesto umijesite i ostavite dase odmori 30 minuta. Razvaljajte i režite u željeni oblik.

Topli tekući kolač s trešnjama

Blaženka Pustaj

Biskvit

  • 140 g maslaca
  • 150 g čokolade 85%
  • 5 jaja
  • 200 g šećera kristala
  • 1 vanilin šećer
  • 80 g glatkog brašna
  • okrugli limeni kalupi za pečenje

Punjenje

  • 200 g domaćih trešanja
  • 80 g smeđeg šećera
  • 1/2 žličice cimeta u prahu
  • 1 vanilin šećer

Kalupe premažite rastopljenim maslac. Stavite ih na papir za pečenje izrezana na kvadrate pa u pleh. Maslac rastopite na pari i dodajte čokoladu. Jaja pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Lagano umiješajte maslac s rastopljenom čokoladom i dodajte brašno.

Trešnje ukuhajte sa smeđim šećerom, vanilijom i cimetom. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje i napunite kalupe do pola. Dodajte 1 žlicu ukuhanih trešanja da napunite kalupe do kraja. Pecite 5 minuta na 200 stupnjeva. Preostale ukuhane trešnje sameljite u blenderu. Na tanjur stavite 2 žlice umaka, kolač i dovršite šećerom u prahu.

Tortica s trešnjama

Ljilja Marić Rogić

Podloga od keksa

  • 4 jaja
  • 150 g šećera
  • 50 g šećera u prahu

Istucite bjelanjak sa šećerom, dodajte žumanjak i na kraju brašno. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom i napravite piškote. Prije pečenja pospite šećerom u prahu i pecite 15 minuta na 170 stupnjeva. Ohladite i sameljite. U mljevene piškote +dodajte otopljeni maslac i utisnite ih u kalup.

Krema

  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 150 ml bijele čokolade
  • 200 g mascarponea

Zagrijte vrhnje, prelijte preko bijele čokolade, pustite da se ohladi. Smjesu izradite mikserom i dodajte mascarpone. Gotovom smjesom punite tortice od piškota.

Dekoracija

  • 500 g trešanja prerezanih na polovice

Preljev

  • 10 g praha za preljev
  • 250 ml soka od trešanja

Pomiješajte i stavite kuhati. Trešnje složite na kremu i pomoću kista premažite preljevom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.