Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sad i Sjeverna Koreja proizvodi whisky. Zove se Samilpo

sjeverna-koreja-whisky

Niz država vješto koristi gastronomiju za nacionalni PR. No, kad to radi sjevernokorejski diktator, stvari izlaze iz okvira turističke promocije. Južnokorejski dnevnik Hankook Ilbo objavio je da je Sjeverna Koreja lansirala svoj prvi whisky. Kao izvor ove informacije navode kinesku turističku tvrtku Mladi Pionir Tours, specijaliziranu za posjete Sjevernoj Koreji i drugim mjestima “gdje vaša mama radije ne bi da idete” kako stoji u promo materijalima agencije.

Dakle, ljudi iz Mladog Pionira tvrde da su došli do nekoliko boca nenabavljivog pića koje se još ne spominje ni u sjevernokorejskim medijima. Whisky je, prenosi BBC, napravljen u destileriji Samilpo koja je kao predložak uzela karakteristički dizajn boce Johnnie Walkera, sveprisutnog Scotcha “vrlo cijenjenog u Sjevernog Koreji.”

Sjevernokorejski whisky proizvodi se u nekoliko ekspresija, od ulazne linije do black labela, red labela i high proof verzije “koja još nije spremna”. Whisky nosi ime destilerije, Samilpo, po jezeru Samilpo kraj planine Kumgang, jednog od najjačih sjevernokorejskih turističkih središta.

Kinezi koji tvrde da nešto znaju o Samilpo whiskyju, naglašavaju da on sadrži 15 aminokiselina, od čega osam esencijalnih, što navodno sprečava oštećenja jetre i smanjuje negativne učinke alkohola. Ono što se ne zna su glavne stvari: od koje je žitarice whisky napravljen, kojom metodom destilacije, koliko je odležavan i slično.

To da se alkohol promovira kao lijek nije novost u Sjevernoj Koreji. Štoviše, riječ je o rutinskoj praksi tamošnjih proizvođača alkoholnih pića. Prije tri godine pivovara Taedonggang tvrdila je proizvela piće koje ne izaziva mamurluk nego poboljšava zdravlje i produžava život ako se redovito pije. Kao argument naveli su da je to zato što u proizvodnji koriste vodu iz rijeke Taedong koja je navodno potpuno nezagađena.

Naravno, vijest da je Sjeverna Koreja proizvela whisky izazvala je buru reakcija na društvenim mrežama. Kolekcionari su se bacili na posao, ali dosta ljubitelja i poznavatelja whiskyja ostalo je skeptično. Neki se, dosta opravdano, pitaju postoji li uopće taj whisky. Drugi upozoravaju da je definicija whiskyja u Sjevernoj Koreji dosta široka i da u cijeloj zemlji vjerojatno nema funkcionalnih kotlova ni zgrada za odležavanje.

To ne mora biti točno, jer je spomenuta pivovara Taedonggang obnovljena preseljenjem jedne razmontirane engleske pivovare u Sjevernu Koreju, pa su isto tako mogli kupiti i opremu neke stare škotske destilerije, ili naprosto nove kotlove. Treći, pak, primjećuju da bi sjevernokorejskom režimu bilo bolje da je sa žitaricama koje koristi za whisky nahranio gladni narod. U svakom slučaju, ako sjevernokorejski whisky nije jedna od zabavnijih medijskih podvala i ako je Kim Jong-n htio povećati globalni reach u trivijalnim vijestima, uspio je. I vi ste, kao i mi, upravo ušli u tu statistiku.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.