Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters) sada profesionalno peče roštilj po Americi

grohl-bbq

Svi znamo da je David Grohl bivši bubnjar Nirvane i osnivač Foo Fightersa. Nova vijest je da sada prodaje trganu svinjetinu po parkiralištima u Los Angelesu. David Grohl novu je karijeru našao u kuhanju. Točnije, u roštilju. Njegova catering firma Backbeat BBQ na losanđeleskim se ulicama pojavila se bez najave i objašnjenja. Ljudi su prepoznali Grohla ali neko vrijeme nikome nije bilo jasno je li riječ o nekom stuntu ili se čovjeku dogodilo nešto što bi šira javnost trebala znati. Grohl je u članku koji je ovih dana objavio na Bon Appetitu sam objasnio što se dogodilo. 

“Kad sam bio u Nirvani, kad je izišao Nevermind, odjednom sam imao tonu para, to nikad nisam imao. Pa sma kupio kuću na plaži u Nags Headu u Sjevernoj Karolini i cijelo ljeto 1992. proveo tamo jedući njihovu trganu svinjetinu u nekom malom kiosku. Naručio bih pivo i jeo dok ne popijem, pa bih naručio novo pivo i još jedan sendvič, samo trgana piletina na bijelom pecivu sa slawom i to je to. Tada sam shvatio što je roštilj: tako jednostavan, a divan i kompleksan. 

Prije četiri godine pao sam sa stagea na koncertu Foo Fightersa i slomio nogu. Odustao sam od truneje i nisam imao što raditi osim petljati po Big Green Eggu koji mi je poklonio naš basist Nate.Otišao sam na YouTube i gledao nekog tipa. Prvo sam pokušao ispeći rebrica jer su ih pekli na reklami za Chili. Natrljao sam ih začinima, zadimio i poslužio svojim klincima. Bili su oduševljeni. Svatko je dobio samo po dva komada pa sam odlučio sve opet ispeći idući dan. Navukao sam se.

Većina muzičara su opsesivno kompulzivni čudaci, uvijek pokušavamo nadmašiti nešto što smo tek napravili, pokušavamo sve usavršiti ili uvježbati do te mjere da sviramo bez razmišljanja. S hranom je isto. Paralele su nevjerojatne.” Nekoliko mjeseci kasnije, u Grohl je u svom dvorištu pekao roštilj za 50 do 75 ljudi.

Green Egg više nije bio dovoljno velik pa je kupio smoker, pa Langov veliki pokretni smoker. Na početku je pekao brisket i svinjske plećke. To je bilo tako dobro da su ga prijatelji počeli nagovarati da otvori restoran. Grohlu nije padalo napamet upuštati se u zahtjevan biznis poput restorana, ali mu se jako svidjelo kuhati za puno ljudi.

“To me uhvatilo kad sam kuhao za ljude tijekom požara u Malibuu. Poželio sam kuhati svakome tko je ostao bez doma. Ispekao sam stotine kilograma mesa i nosio ručkove u vatrogasne postaje, samo da im se zahvalim. Ti dečki su heroji,” piše Grohl. Onda je odlučio otvoriti Backbeat BBQ, catering firmu s jednim zaposlenim- Daveom Grohlom. “Nisam htio otvarati restoran ali htio sam se parkirati na koncetu Slayera ili ispred Harleyevog dućana ili ispred crkve ili  banke hrane u Los Angelesu i kuhati. Cool je da to zaista mogu i jebeno je zabavno.” Grohl kuhanje stalno uspoređuje s glazbom. “Procesi su slični. Napravite recept kao da radite pjesmu. Kuhanje je kao snimanje u studiju. Serviranje je kao live nastup. Kad se ljudi vrate po još, e to je vaš bis.” 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.