Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U lipnju stiže drugo izdanje tuzlanskog festivala VinoSalis. Ocjenjivački žiri vodi Caroline Gilby MW

vinosalis

Tuzla je poznata kao grad rudnika soli, no zadnjih godina ovaj bosanski grad nastoji izgraditi imidž novog regionalnog vinskog središta. Vinski festival VinoSalis, naziv spaja vino i sol odnosno povijesno ime Tuzle, centralna je manifestacija bosanskohercegovačke vinske scene, kojoj je veći dio programa otvoren prema regionalnim i inozemnim vinarima.

Na lanjskom, prvom izdanju VinoSalisa, nastupilo je 70 izlagača. Na drugom izdanju koje će se u Tuzli održati 19. i 20. lipnja očekuje se više od 80 izlagača iz BiH, Hrvatske, Portugala, Španjolske, Francuske, Italije, Srbije, Slovenije, Crne Gore i Makedonije. Lani je poseban dio festivala bio posvećen hercegovačkim vinima i gastronomiji, a ove godine Slavoniji i Baranji. 

Jedan od zanimljivijih dijelova VinoSalisa je ocjenjivanje vina koje će ove godine kao predsjednica komisije voditi Caroline Gilby MW, predsjednica panela za Mađarsku, Sloveniju i Češku na Decanterovim svjetskim vinskim nagradama i direktorica britanske uprave za vinske standarde. Ove će godine prvi put u povijesti nagrađena bosanskohercegovačka vina dobiti međunarodna priznanja. U komisiji kojom predsjedava Caroline Gilby su sommelieri Siniša Lasan, Advanced Sommelier CMS, ASI sommelier i Decanterov sudac, glavni sommelier grupacije Jadranski luksuzni hoteli Denis Jazvin, glavni sommelier dubrovačkog restorana 360 Miho Vidak, glavni sommelier dubrovačke Nautike Marko Šram, novinar Ivo Ivaniš, sommelier Božidar Jukić i Ksenija Matić, Certified Sommelier CMS. Za Hrvatsku vinsku industriju, kojoj je BiH i dalje glavno emitivno tržište, i za regiju općenito, izuzetno je važno da dobije još jedan ambiciozni i profesionalni vinski festival. 

VINOSALIS

Hotel Mellain, Tuzla

19. i 20. lipnja 2019.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.