Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Urušilo se restoransko carstvo Jamiea Olivera. Zbog stečaja, tisuću je radnika ostalo bez posla

jamie-oliver

Jamie Oliver na Twitteru je objavio da je “shrvan” zbog stečaja njegove restoranske grupe, zbog kojega je bez posla ostalo 1000 ljudi. Celebrity chef se već nekoliko godina bori za opstanak restorana u koje je u zadnje vrijeme upumpavao i vlastiti novac.

Jamie Oliver je najbogatiji chef na svijetu. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na više od 170 milijuna funti. Prije nekoliko godina počeo je širiti restoransku grupu otvorenjem lanca fast casual talijanskih restorana pod svojim imenom. Otvorio ih je 37 u cijelom svijetu. U siječnju 2018. najavio je da zatvara 12 restorana. Otkaze je dobilo 600 zaposlenih.

Za restorane koji su ostali otvoreni tražili su povoljnije cijene najma kako bi mogli nastaviti raditi. U tom trenutku situacija je bila tako loša, da je Jamie Oliver u propadajuće restorane morao uložiti vlastitih tri milijuna funti da izbjegne bankrot lanca. To je bila samo trenutna, ne baš efikasna intervencija, jer su financijski izvještaji pokazali da su restorani nagomilali više od 71 milijun funti gubitaka, od čega su 2,2 milijuna ostali dužni zaposlenicima a 41 milijun bankama.

Zbog rasta gubitaka, Jamie Oliver nastavljao je ubacivati vlastiti novac u restorane. Nakon što je potrošio 13 milijuna funti spašavajući restorane, objavio je da s time mora prestati jer će inače potpuno propasti. Svih 25 restorana koji su mu ostali otišlo je pod stečajnu upravu grupe KPMG, uključujući lance Barbecoa i Fifteen. Zatvorena su 22 restorana, a tisuću je ljudi preko noći ostalo bez posla. Još rade samo Jamie Oliver’s Diner na londonskom aerodromu Gatwick i njegovi (dosta loši) talijanski restorani.

Stečajni upravitelji analiziraju situaciju kako bi odlučili što će napraviti s ostatkom grupe. U međuvremenu su krenuli u potragu za investitorima, što je Jamiea Olivera koštalo još 4 milijuna funti privatnog novca, ali čini se da nema dovoljno zainteresiranih, Brexit i ekonomska situacija u Engleskoj stvaraju dosta tešku poslovnu atmosferu, posebno za Oliverove restorane koji nikad nisu nudili osobitu kvalitetu nego su se oslanjali na generičku ponudu i njegov moćni brend.

Nakon što je stečaj proglašen, sindikat zaposlenika u Oliverovim restoranima tražio je jamstva da će radnici biti zaštićeni i plaćeni za sve što su odradili, uključujući regrese za godišnji odmor i otpremnine. Britanska restoranska industrija prolazi kroz intenzivnu tranziciju. Dok se s jedne strane ulažu milijuni u nove vrhunske restorane za Michelinove zvjezdice i San Pellegrinove liste i rastu moderni hipsterski fast casual lanci, restoranski lanci i franšize pozicionirani u srednji rang propadaju.

Prije restorana Jamiea Olivera, u stečaj su već otišli nekad uspješni lanac cafe Patisserie Valerie, lanac burger shopova Byron Burger te talijanski Prezzo i Carluccio’s. Oliverovi problemi počeli su 2017. sa zatvaranjem Union Jack lanca i časopisa Jamie. Slavni chef jednostavno nije znao pročitati nove trendove, ili je toliko vjerovao da je njegov brend dovoljan da nije pratio nove potrebe i zahtjeve kupaca. Istodobno, cijene najma u Engleskoj višestruko su rasle, kao i konkurencija manjih, fleksibilnijih brendova koji su znali privući i zadržati novu publiku. To je bilo više nego dovoljno da se Oliverovo restorans

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.