Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KRAJ JEDNE ERE Robert Parker se povukao iz The Wine Advocatea

parker-michelin

Najutjecajniji svjetski vinski vodič The Wine Advocate potvrdio je da se njegov osnivač, legendarni vinski kritičar Robert Parker, povlači iz redakcije. Sedamdesetogodišnji Parker zadnjih nekoliko godina dužnosti vezane uz tastinge vina i uređivanje vodiča postupno predaje urednici Lisi Perotti Brown i svom deseteročlanom timu. Ove godine odlučio se umiroviti.

U prosincu 2012. Parker je većinski udjel u The Wine Advocateu prodao azijskim investitorima. Tri godine kasnije en primeur tasting i ocjenjivanje bordeauxa prepustio je kolegi Neilu Martinu, dotad je već bio odustao od tastinga bordoških i kalifornijskih novih berbi, a 2017. je prodao 40 posto udjela Michelinu.

Parker je o vinu počeo pisati krajem 70-tih kao kritičar za The Baltimore-Washington Wine Advocate, koji je godinu kasnije preimenovao u The Wine Advocate. Vinima se počeo baviti kao student, nakon što je 1967. prvi put posjetio Alzas. Profesionalno se vinskoj kritici posvetio tek nakon što je diplomirao pravo u Baltimoreu.

Parker se proslavio 1982. na bordeaux en primeuru kojemu je, suprotno mišljenju većine vinske javnosti dao vrlo visoke ocjene, koristeći bodovnu skalu do 100 bodova. U desetljećima koja su slijedila Robert Parker i njegov The Wine Advocate postali vrhunski autoriteti na vinskom tržištu, Parkerove recenzije doslovno su formirale cijene vina a stotka kod Parkera postala je vrhovna statusna potvrda u svijetu vina. Parkerov odlazak u mirovinu označava kraj jedne ere na svjetskoj vinskoj sceni koja se munjevito mijenja.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.