Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Massimo Bottura: ‘Kuharske emisije su kokodakanje i ismijavanje ljudi, više ne idem na televiziju’

bottura

Nije prvi put da chef Massimo Bottura kritizira način na koji se kuhanje predstavlja u najširoj javnosti. Ali kad to kritizira danas, kao novi čovjek na Timeovoj listi 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu, onda su njegove izjave vijest i izvan gastro portala. Bottura je ovih dana dao telefonski intervju za emisiju televizije Rai Due I Lunatici. U kojem je objavio da više neće nastupati na televiziji. Botturu su pitali zovu li ga televizije u emisije poput Masterchefa i razmišlja li o televizijskom angažmanu.

Chef Osterie Francescane, najboljeg restorana na svijetu u izboru World’s 50 Best Restaurants, odgovorio je da mu ne pada napamet pojaviti se više na televiziji. “Ali zašto, platili bi vas suhim zlatom?” pitali su voditelji. “Više sam put rekao da neću,” objasnio je Bottura, “Ostajem u svojoj Modeni, ovdje mi je dobro, među svojima sam. Na televiziji te snime, izrežu, stave ti u usta sve što žele, toliko je krivih poruka, ismijavaju ljude, kokodaču, ne može to tako U našoj kuhinji kuhanje je gesta ljubavi, a ne kokodakanje.”

Ulazak na Timeovu listu najutjecajnijih ljudi na svijetu Bottura je prihvatio kao veliku čast i odgovornost, a posebno je emotivno govorio o mladim kuharima i suradnicima. “Mladi imaju ogromne sposobnosti, okružen sam mladima, uvijek bar petnaestak oko mene, oni žive za ono u što vjeruju, za našu misiju. Mi nismo bili takvi u njihovim godinama. Gledam ih i divim se, izvrsni su. Nemate pojma koliko njih mi piše i svima odgovaram, jer zaslužuju. Treba biti čvrst, rezultati dolaze samo s trudom. Svi koji prođu kroz naš restoran odmah nađu posao, dolaze ovdje naučiti misliti, dolaze naučiti kako se izraziti. Neki otvaraju svoje restorane, evo već ih je četvero ili petero dobilo svoje prve zvjezdice.”

Iako je jedan od najslavnijih i najutjecajnijih chefova s projektima u cijelom svijetu, Bottura kaže da je najsretniji u restoranu. “Obožavam noć, kad smo još svi u kuhinji, noću nam dolaze najbolje stvari. Prije nego sam počeo kuhati studirao sam pravo. Da ne radim ovo vjerojatno bih se bavio glazbom ili umjetnošću.” Bottura je nedavno najavio otvaranje butiknog luksuznog hotela u Modeni i nove pučke kuhinje u Firenzi.
.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.