Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

TOP LISTA STARIH ZAGREBAČKIH PIZZERIA Evo gdje smo se hranili prije tridesetak godina

purger-stare-pizzerie

Jednom davno, davno, 80-tih godina prošlog stoljeća, dok smo se kao i većina normalnih tinejdžera intenzivno bavili rock and rollom, poslije svirki se obavezno išlo na pizzu. Pizzerie su se uklapale u budžet gimnazijskih rokera, vraćale su energiju nakon koncerta i radile su do vrlo kasno navečer, što restorani uglavnom nisu.

U pizzerijama se nismo hranili samo noću. Pizze su sredinom 80-tih u Zagrebu bile toliko popularne da je na potezu između Kvaternikova trga i Stare Vlaške svojedobno radilo čak šest pizzeria, a klasične velike kavane Corso i Medulić imale su svoje šankove za pizzu.

U povodu zatvaranja Dvojke, jedne od najpopularnijih starinskih zagrebačkih pizzeria, odlučili smo objaviti top listu pizzeria iz prošlog stoljeća koja se, naravno, temelji na sjećanjima gladnog gosta, a ne na bilo kakvim stvarnim kvalitativnim kriterijima.

1. Purger, Ozaljska (prije 1990. Končareva)

purger-g
Foto/Mapiranje Trešnjevke

Purger je na prvom mjestu zato što je preživio. Naime, ova pizzeria otvorena 1979. godine i danas radi na istoj lokaciji. Čini se da se ni jelovnik nije bitno mijenjao. Purgeru čestitamo na neuništivosti i 40. rođendanu.

2. Domino, Rendićeva

domino (1)

Domino je otvoren u prvoj polovici osamdesetih. U svojim su ranim godinama bili toliko ambiciozni, da su na quattro staggioni stavljali prave škampe. Ne smrznute repiće, nego prave oveće ružičaste škampe u oklopima, s kliještima, pa je pizza znala izgledati prilično impresivno. U ovom stoljeću Domino je malo radio, a malo stajao zatvoren.

3. Šestine, Draškovićeva

U Šestinama smo se učili pizzi. Njihove male napuhnute pizze iz krušne peći u ono su nam se vrijeme činile valjda najslasnijim jelom u Zagrebu. Lokal u kojem su se nalazile Šestine, na uglu Draškovićeve i Vlaške, u ovom je stoljeću prošao niz prenamjena. U zadnje je vrijeme zatvoren.

4. Kamenita vrata, Kamenita vrata

U tu smo pizzeriju voljeli odlaziti zbog otmjenog uređenja i fantastične lokacije ispod samih Kamenitih vrata. Pričalo se da je vlasnik bio Mišo Kovač. Pizze su bile jako velike, skuplje nego drugdje, a neko se vrijeme ondje nije točio alkohol, što je ohladilo naš entuzijazam prema Kamenitim vratima. Pizzeria se davno zatvorila. Danas su ondje uredski prostori.

5. Sebastian, Ilica

Sebastian se nalazio u jednom iličkom dvorišnom prostoru preko puta Britanskog trga. Premda loše uređen, nekako pretrpan, s malim stolovima, Sebastian nam je svojedobno bio jedno od najdražih mjesta u gradu. Pamtimo da su pizze, srednje veličine, imale lijepe hrskave rubove i bolje sastojke od većine drugih pizzeria.

6. Dvojka, Nova ves

dvojka

Iako nam njihova pizza nikad nije bila posebno dobra, Dvojku smo voljeli zbog dugog radnog vremena, odlične atmosfere (često je bila veselo prepuna) i dobre vrijednosti za novac. Zanimljivo je da je Dvojka, otvorena 1984. godine, u zadnjoj svojoj fazi prodavala pizze promjera jednog metra, koje su koštale od 180 do 230 kuna.

7. Tomato, Zajčeva

U ovoj smo nevelikoj pizzeriji na uglu Petrove i Zajčeve češće jeli lasagne nego pizzu. Tomato je, valjda zahvaljujući velikoj potražnji za lasagnama, svojedobno bio uveo i pizzu bolognese, koju su pekli s nadjevom za lasagne. Početkom ili sredinom 90-tih u taj se prostor uselila jedna pekarnica. 

Naslovna fotografija/Mapiranje Trešnjevke

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.