Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Junior Bar Fight Challenge 2019. nadmašio je sva očekivanja. Nova generacija barmena je tu

MonikaHanzek

Nakon Junior Bar Fight Challengea održanog ovog četvrtka u Swanky Monkey Gardenu, slobodno možemo zaključiti da je ovo natjecanje u svojoj trećoj godini potvrdilo da je sceni potrebno na više razina. Ovo opušteno natjecanje izvrsna je prilika mladim naraštajima za strukovno i edukativno druženje, promatračima za upoznavanje s magičnim svijetom craft koktela, a svima ostalima iz industrije da upoznaju jako talentirane mlade barmene.

junior-bar-fight-sudjenje

Art of Bar organizacijska ekipa, na čelu sa Filipom Lipnikom (natjecanje suorganizira i Denis Memedovski) Junior Bar Fight Challenge je u protekle tri godine uspjela dovesti do razine na kojoj se već unaprijed veselimo svakom slijedećem izdanju. Kokteli su, naime, unatoč neiskustvu barmena bili na zavidnoj razini, atmosfera kao na stadionu, a napetost i trema su se gotovo mogle rezati nožem.

Propozicije natjecanja su bile relativno jednostavne – barmeni su za prijavu morali poslati recept autorskog koktela s baznim alkoholom iz portfelja Brown Formana, Brugala ili zagrebačkog Old Pilot’s gina. Jedini uvjet je da su do sada izašli na najviše jedno koktel natjecanje.

Vedran-Aleksic
Vedran Aleksić
barmeni-natjecanje-publika

Iako je velika većina natjecatelja stigla iz redova polaznika zagrebačkih barskih škola Art of Bar i Cocktail Studio, bilo je i nekoliko “nezavisnih” prijava, a za natjecanje su se prijavili i automatski dobili priliku za predstavljanje koktela pred publikom i sudcima Ante Čubrić, Bruno Jozipović, Damir Viteškić, Ivana Filipović, Jakov Mandić, Josip Herceg, Karlo Bošnjak, Lana Jurišić, Lar Miletić, Leon Mladošić, Mateo Barišić, Monika Hanžek, Oskar Domazet, Sarah Musil, Tomica Drašić, Vedran Aleksić, Vilson Pervofi i Zlatko Bergles.Ocjenjivanje je odradio hrvatsko-slovenski žiri – Jan Nose, Mario Majcen i Marijan Maksan, a tehnički sudac je bio Saša Lovrenščak.

Monika-Hanzek
Pobjednica Monika Hanžek

Iako natjecatelji nisu prošli predselekciju, u koktelima koje smo probali nije bilo promašaja. Okusi su varirali od korektnih do sjajnih, uz poneko neočekivano iznenađenje poput dvoje naših favorita koji se nažalost nisu uspjeli plasirati u finale u ukupnom zbroju bodova – Lane Jurišić s vrlo elegantnim pićem od Brugalovog 1888 ruma, Cocchi Storica, Fernet Brance, tonke i bittera od čokolade i Ante Čubrića koji je uz Brugal 1888, Martini Rosso i bitter od naranče kombinirao vlastiti tonik u kojem je problem karbonizacije riješio laganom fermentacijom. Prezentacije i dekoracije su većinom bile u skladu s trendovima – minimalistične i čiste. Ruke su se tresle, prolijevalo se i gubilo za barom, ali to za koktel natjecanja nije neobično. Na to nisu imuni ni puno iskusniji barmeni. 

Podrška publike u kojoj su bili mladi, ali i stariji kolege, prijatelji i rodbina, je bila genijalna, a suci nisu imali lak zadatak u odabiru najboljih. U finale su na kraju ušli Monika Hanžek, Sarah Musil, Tomica Drašić, Vedran Aleksić i Zlatko Bergles.

Za zadano dugo piće finalisti su birali sastojke prema poretku iz prvog kruga, a da to nije presudno pokazalo se na primjeru Sarah Musil koja se sa petog mjesta uspjela plasirati na treće u finalu. Drugo mjesto je odnio Swanky barmen Vedran Aleksić. Zasluženu pobjedu odnijela je Monika Hanžek, koja je kuharsku karijeru zamjenila barskom i u finalu kombinirala Brugal 1888 rum, tonka sirup, sok od limuna i sok od naranče. 

Neizmjerno nas veseli i činjenica da su dva od tri najbolje ocijenjena koktela na ovom natjecanju kreirale žene, pa možemo reći da je Junior Bar Fight Challenge premašio sva očekivanja i ponoviti da se unaprijed veselimo sljedećim izdanjima.

Vedran Gulin je osnivač Cocktail Weeka Zagreb i koncepta Vino&Ino

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.