Trailer za novi Netflixov serijal Street Food vodi nas kroz kaotične ulice Bangkoka, Seula, Delhija i Tokija, Filipina i Vijetnama, gdje vatra suklja iz plamenika, wokovi lete zrakom, stari Toyo pali cigaretu brenerom, ljudi se svađaju, mire, smiju i jedu oko štandova koji održavaju život milijunskih gradova.
Zvijezde nove serije autora Chef’s Tablea nisu slavni kuhari s Michelinovim zvjezdicama. Ovo su priče o kuharima bez dana kuharske škole, ali s desetljećima iskustva i stoljećima naslijeđenog znanja o hrani, koji cijeli život kuhaju svega nekoliko jela (neki i samo jedno) i kuhaju ih najbolje na svijetu ali to nije važno, jer nijedan ne kuha zbog ambicije i slave, kuhaju zbog razloga zbog kojeg se oduvijek kuhalo, da prežive i nahrane ljude. O kuharima ulične hrane, koju jedan od njih u traileru ispravno opisuje kao “portal u kulinarsko naslijeđe svijeta.”
Autor Chef’s Tablea David Gelb sa starim suradnicima Brianom McGinnom, Andrewom Friedom i Daneom Lillegardom u Street Foodu daje novi, svježi pogled na hranu i kuhanje. Nema puno manirizma, makro kadrova, dramatičnih usporenih snimaka kuhanja ni chefova zagledanih u daljinu, kamera je direktna, slika je živa i neposredna kao i ljudi na njoj, naracija je jednostavna.
No, sudeći prema traileru, Netflixov Street Food nema ništa manje monumentalan zadatak od Chef’s Tablea – otkriti milijunima gledatelja cijeli novi kulinarski univerzum, pokazujući njegove vrijednosti, naslijeđe i kulturu. Svaka epizoda istražuje jednu zemlju kroz priče o tri ili četiri lokalna ulična kuhara.
U lineupu objavljenom uz trailer najavljuju legende uličnih štandova. Od bangkoške veteranke Jay Fai koja je za svoj kiosk dobila Michelinovu zvjezdicu, do 100-godišnjakinje Mbah Lindu koji u Yogyakarti kuha varivo od nangke i 85-godišnjeg wanton noodle majstora Master Tanga u Singapuru. Netflixov trailer zorno pokazuje zašto se danas govori da je budućnost hrane na ulici. Ili kako chefovima poručuje Jay Fai, “vi ste možda mlađi, ali ja sam jača.”
Svečana premijera Street Fooda održat će se 20. travnja na San Francisco International Film Festivalu, a na Netflix stiže 26. travnja. Ovo su kuhari koje ćemo upoznati u Street Foodu, i jela od kojih žive.
Jay Fai (omlet od rakovice, tom yum juha, pijani noodlesi)
Khun Suthep (noodlesi s ručno trganom BBQ svinjetinom)
Jek Pui (curry)
Toyo (tuna pečena brenerom)
Mr. Kita (takoyaki – pržene kuglice punjene mesom i ribom)
Goshi (okonomiyaki, slane palačinke s raznim dodacima)
Dalchand Kashyap (chaat – generički naziv za comfort food koji kombinira ugljikohidrate, umake, umami, povrće i hrskave elemente)
Mohamed Rehan (nihari, gulaš od sporo kuhanog mesa)
Karim’s (seekh kebabs – kebab od janjetine ili druge vrste mesa, s mentom, korijanderom i posebnom mješavinom začina)
Dharmender Makkan (chole bhature – jelo od začinjenog slanutka i flat breada od majda brašna)
Mbah Satinem (jajan pasar – razni prženi, slani i slatki zalogaji koji se prodaju na tržnicama)
Leonarda Tjahjono (jajan pasar)
Mbah Lindu (gudeg – varivo od nangke)
Yasir Ferry Ismatrada (mie lethek – meki javanski noodlesi)
Grace Chia Hui Lin (juha od riblje glave)
Uncle Goat (gulaš od kozletine)
Li-Hua i Liu-Zhu (riža s piletinom)
Tsui-Eh (tofu puding)
Cho Yonsoon (noodlesi rezani nožem)
Gunsook Jung (rakovica marinirana u sojinom umaku)
Gumsoon Park i Sangmi Chu (palačinke od mung graha)
Jo Jungja (riža pržena u pekaču za vafle)
Truoc (puževi)
Anh Manh (pho)
Prodavači banh mi sendviča i com tama, jela od lomljene riže
Aisha Hashim (putu piring – slatke punjene kuglice od riže kuhane na pari)
Master Tang (wanton noodles)
KEK Seafood (rakovica s čilijem)
Niven Long (riža s piletinom)
Florencio “Entoy” Escabas (brudet od murine)
Leslie Enjambre (lechon cebu – odojak na ražnju)
Ian Secong (tuslob buwa – pržene iznutrice s rižom)
Rubilyn Diko Manayon (lumpia – filipinski spring rollsi)
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.