Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Choco Box u zagrebačkom Oktogonu simpatičan je šalter s korektnim pralinama

choco-box-oktogon-g

Choco Box je doslovno šalter, a ne dućan. Kad prolazite Oktogonom iz Ilice prema Cvjetnom trgu, s desne strane, bliže Cvjetnom, vidjet ćete natpis Choco Box a zatim i ljubaznu djevojku naslonjenu na pult iza kojeg stoji stalaža s pralinama. Na pultu se nalazi još nekoliko čokoladnih tabli i to je sve, jer ništa drugo ne stane.

U Choco Box, dakle, ne možete ući nego morate kupovati preko pulta, što je s jedne strane otežavajuća okolnost, dok je s druge strane simpatično, jer govori o brizi za troškove. Bezbroj domaćih lokala propada jer u startu ne zna izračunati troškove u odnosu na potencijalnu  prodaju. Samo u Oktogonu u zadnjih su se godinu i pol dana zatvorila dva street fooda lokala, od kojih se zadnji bavio knedlama. 

ruby

Choco Box novi je projekt zagrebačke tvrtke Bolero, koja već godinama proizvodi i prodaje čokolade. Koliko se sjećamo, Bolero se prvi put pojavio na zagrebačkim ulicama s čokolaterijom u Ilici blizu Frankopanske, koja je relativno kratko trajala. Sadašnja vlasnica kupila je brand Bolero prije deset godina.

Aktualni pokušaj s pralinama u Choco Boxu znatno je manje ambiciozan od čokolaterije u Ilici, kao i od nekih drugih domaćih čokoladnih pothvata, što je dobro. U neugodnom nam je sjećanju, naime, ostao pokušaj promoviranja “artizanskih” pralina od “najbolje ” čokolade jedne druge zagrebačke firme, koje su naprosto bile loše.

Bolero i Choco Box srećom ne govore o sebi u pretjeranim superlativima. Jučer smo probali kolekciju pralina od crne čokolade, koje su korektne. Najbolji je dojam ostavio tartuf u kakau, jer je zaista imao nešto naglašenije čokoladne okuse.

choco-box-kutija

U drugim primjerima čokolada je pomalo beskarakterna, ali ugodna, dok su punjenja također korektna, možda s premalo naglašenim i nedovoljno čistim okusima; pretpostavili smo da je zelena krema napravljena od pistacije, ali nas okus nije uvjerio. Najpopularnija pralina jest ona s cvijetom soli. Dobra je strana Choco Boxovih pralina što nisu previše slatke.

Očigledna loša strana jest u tome što se o samom sastavu proizvoda ne može mnogo doznati. Pokušali smo, primjerice, saznati ponešto o porijeklu i sortama kakaa za praline, ali simpatična prodavačica nije raspolagala tim informacijama.

Ni Bolerova web stranica nije puno informativnija kad je riječ o tehničkim detaljima, koji su za čokoladu skoro jednako važni kao za vino.

Deset dekagrama Choco Boxovih pralina košta 36 kuna, što nam se, opet, čini korektnom cijenom za ručno izrađene bombone. Choco Box prodaje, ali samo u tablama, i famoznu ruby čokoladu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.