Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BRUGAL PERFECCION 2019. #ligajug u napadu na kontinent

brugal-perfeccion-2019

Nakon što je u prošlogodišnjoj svojoj prvoj inačici koktel natjecanje Brugal Perfeccion okupilo kremu sad već starije škole barmena, drugo izdanje održano u nedjelju 25. ožujka u zagrebačkom Johannu Francku, pokazalo je dva nova i zanimljiva trenda: više mladih snaga, ali i više barmena kojima su domicilni barovi na obali nego onih koji se ovim poslom bave na kontinentu. Uzmemo li u obzir i da se nekolicina prošlogodišnjih finalista preselila na more, jasno je da će, ako ništa drugo, potraga za finim koktelima diljem obale ove, ali i svake sljedeće sezone, biti sve lakša.

Ivica Skočić

Ivica Skočić added a new photo – with Roman Rabik at Johann Franck.

No, krenimo redom…U finale natjecanja su se plasirali Arman Peran (Noel, Zagreb), Dino Zukić (Laganini, Palmižana), Igor Plazibat (Fro, Split), Ivan Kurak (Dežman Mini Bar, Zagreb), Josip Mikulić (Vintage, Šibenik), Marino Karinja (Bokamorra, Split), Marko Matek (Botaničar, Zagreb), Matej Kostić (A Posto, Zagreb), Matej Matić (Swanky, Zagreb), Miroslav Kljajić (Craft Room, Osijek), Patrik Prigl (Hilton Imperial, Dubrovnik) i Roman Rabik (Kinoteka, Split). 

Ovo šaroliko društvo koktele koji su ih doveli u finale spravljalo je pred žirijem sastavljenim od dvojice prošlogodišnjih superfinalista – Saše Lovrenščaka i Karla Ferenčaka, predstavnika organizatora i brand ambasadora za Coca-Cola Hellenic alkoholna pića Marijana Maksana i tehničkog suca većine domaćih natjecanja, Moninovog Mišela Posavca. Tremu natjecatelja je razbijao njihov kolega barmen (odnedavna isto zaposlenik Coca-Cola Hellenic kompanije) i iznenađujuće talentiran voditelj Kruno Rozić. 

Svi natjecatelji su, uz zadani Brugal 1888 rum, došli s barem jednim vlastitim sastojkom, pa smo tako u raznim kombinacijama okusa imali priliku probati domaće likere, bittere, sirupe i infuzije, a većina prezentacija je bila pohvalno jednostavna.

Ivica Skočić

Volim natjecanja. Volim druzenje. Volim koktele. Volim fina alkoholna pica. A volim i putovanja, posebno Karibe i Dominikanu. Jučer se nisam natjecao, ali sam uživao gledajući. Natjecanje koje je…

U superfinalni dvoboj su, nakon što smo kušali 12 jako dobrih pića, ušli Marino Karinja i Roman Rabik. Karinja je pripremao svoju verziju klasičnog daiquirija u koji je osim fatwashinga (tehnika infuziranja okusa iz masnoće u alkohol) Brugal 1888 ruma kokosovim uljem i sirupa od banane, kafir limete i kokosove vode, dodao i Manzanilla sherry. Roman Rabik se natjecao s mliječnim punčem (tehnika klarifikacije i zaokruživanja okusa mlijekom) u kojem je jedan od bitnih sastojaka bio i svježi ananas pečen na roštilju. 

Ivica Skočić

Volim natjecanja. Volim druzenje. Volim koktele. Volim fina alkoholna pica. A volim i putovanja, posebno Karibe i Dominikanu. Jučer se nisam natjecao, ali sam uživao gledajući. Natjecanje koje je…

Misteriozne kutije u kojima su ih čekali jednako misteriozni sastojci odabrali su nasumično, i krenuli u polusatnu avanturu kreiranja koktela. Jedini uvjet je bio da ne smiju koristiti ništa izvan odabrane kutije osim Brugal 1888 ruma.

Nakon ove kreativne pauze imali smo priliku probati Marinov Escapeism sa shrubom od kivija, jabučnog octa i palminog šećera, bitterom od krastavca i sokom od limuna, a onda i Rumlet u kojem je Roman kombinirao rum, sok od limuna, crni čaj s karamelom, šećer od breze, tonic i angostura bitter.

Ivica Skočić

null

Pobjedu je na kraju odnio enfant terrible hrvatske barske scene Roman Rabik, a obraćanja publici prije i nakon proglašenja pobjednika, završnici su donijela emotivnu notu koja je razgalila publiku i potvrdila da imamo scenu na koju možemo računati bez obzira razvijala se ona na obali ili na kontinentu.

brugal2019
Pobjednik Roman Rabik, barmen splitske Kinoteke

Sretan put u Dominikansku Republiku superfinalistima, čestitke svim sudionicima, a svima skupa želimo uspješnu sezonu 🙂

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.