Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Najznačajniji hrvatski mladi chefovi – Generacija 2019.

mladi-kuhari-2019

Cijela prošla i početak ove godine protekli su u konsolidaciji hrvatske kuharske scene. Oni chefovi koje smo još donedavno smatrali punkerima i razbijačima ustaljenog poretka, etablirali su se kao klasici moderne hrvatske kuhinje.

Najbolji su primjeri David Skoko i Tvrtko Šakota (Rudi Štefan već je ranije postigao status klasika) . Rangu klasičnih chefova približavaju se Goran Kočiš, Ana Grgić, Hrvoje Kroflin, Ante Udovičić , Fabricio Vežnaver, a možda i Marina Gaši. Majstori poput Zirojevića, Velle, Tomšića i Sanjina izvrsno kuhaju u svom veteranskom razdoblju (što nema veze s njihovim godinama, nego sa stažom u vrhunskim kuhinjama).

U međuvremenu, formirala se cijela jedna nova generacija koja bi mogla bitno unaprijediti kvalitetu hrvatske gastronomije. Evo liste mladih chefova, koji bi trebali obilježiti idućih pet godina. Na listi nema Bernarda Koraka, jer tek očekujemo, s najvećim zanimanjem , njegov autorski restoran na Plešivici, ni Matije Bogdana koji, eto, kuha u Ledburyu.

1. Deni Srdoč, Draga di Lovrana, Michelinova zvjezdica

deni-srdoc
Chef Deni Srdoč

Gospodin Srdoč dobio je zvjezdicu u 27 godini života i petoj godini radnog staža. Što još reći?

2. Filip Horvat, theAtrium, Zagreb (otvara se u svibnju)

filip-horvat-izbor

Gospodin Horvat sjajno je vodio gastronomski bistro Ab Ovo. Jedva čekamo pravi, veliki restoran u centru grada.

3. Matija Bregeš, Boškinac, Pag

matija-breges

Gospodin Bregeš preko zime stažira u najboljim svjetskim restoranima, što mora pridonijeti njegovoj interpretaciji terroirske otočke kuhinje.

4. Robert Hromalić, Le Kolač , Zagreb

robert-hromalic

Gospodin Hromalić, tehnički briljantni pastry chef , unosi sasvim nove kriterije u hrvatsko slastičarstvo.

5. Bruno Vokal, 360, Dubrovnik

bruno-vokal

Gospodin Vokal, bivši sous chef u Dubravkinom putu i Noelu, trenutno je valjda najtraženiji mladi kuhar na tržištu. Njegovi stariji kolege razbacuju se komplimentima na Vokalov račun.

6. Tino Sinožić, Navis, Opatija

sinozic-g

Gospodin Sinožić dobio je Gault-Millauovu nagradu za mladog chefa godine. Više smo se puta uvjerili u njegov senzibilan pristup kuhanju vrlo svježih sastojaka.

7. Jurica Jantolek, Pod zidom, Zagreb

pod-zidom-jantolek

Otkako je gospodin Jantolek, jedan od Štefanovih učenika, došao u ovaj inteligentno koncipirani i vođeni restoran, Pod zidom se počeo približavati gastronomiji

8. Lovro Smetiško, Haustor Haus, Zagreb

haustor.haus-juha

Gospodim Smetiško tehnički je kompetentan chef, koji je u samo godinu dana uspio stvoriti hedonistički gastronomski bistro s vrlo pristojnim cijenama

9. Pavo Klarić, Zinfandel, Zagreb

View this post on Instagram

#cooking #service #kitchen #chef

A post shared by Pavo Klaric (@pavoklaric) on

Mladi gospodin Klarić razvija se pod mentorstvom Ane Grgić i u najboljoj ugostiteljskoj školi u Hrvatskoj, zagrebačkoj Esplanadi. Već smo primijetili ozbiljnu nadarenost, koja bi se vremenom mogla razviti u relevantan chefovski rukopis.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.