Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mirko Perić iz zagrebačke Baste novi je prvak Hrvatske u pečenju pizze

pizza-natjecanje-g

U zagrebačko pizzeriji O’Hara u ponedjeljak je održano drugo po redu Državno prvenstvo pizzaiola. U finalu su se natjecali pizzaioli koji su prošli tri regionalna kvalifikacijska natjecanja u Splitu, Osijeku i Prelogu. U velikom finalu, u kojemu su sudjelovala po trojica regionalnih pobjednika, deseti natjecatelj bio je prvi hrvatski državni prvak Romano Seferović iz vodnjanskog Buffala.

pizza-natjecanje

Pizzaioli su u 15 minuta trebali ispeći dvije pizze. Margherita je bila obvezna disciplina, a izbor druge pizze je bio slobodan. Žiri, u kojemu su bili Boris Ostojić, Miroslav Dolovčak, Ivan Vanjak i Zoran Lisjak, i tijesnom glasanju birao je pobjednika do zadnjeg trenutka. Pobjedu je na kraju odnio pizzaiolo koji je zadnji nastupio, Mirko Perić iz zagrebačkog Basta gourmet bara. Prema izvještaju organizatora, presudna je bila njegova pizza po slobodnom izboru, sa šparogama, pečenom bundevom, butom od jelena, samoniklim biljem, domaćim kozjim sirom aromatiziranim ružmarinom, mozzarellom i košaricom do grana padana s dehidriranom bundevom.

pizza-natjecanje-margherita
Margherita je bila obavezna disciplina

Suci su najviše bodova dodijelili kvaliteti tijesta, stupnju pečenja i znanju koje je pizzaiolo pokazao tijekom pripreme. Drugo mjesto osvojio je Darijan Katalinić iz zagrebačkog Chella, a treće mjesto izborio je Dejan Pušelj iz pizzerie Lipov Hlad iz Osijeka. Kao novi državni prvak, Perić će predstavljati Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima pizzaiola.

pizza-natjecanje-margherita
Državni prvak Mirko Perić, Basta gourmet bar

Državno prvenstvo pizzaiola organiziraju Udruga hrvatskih pizzaiola u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom, kao promociju profesije pizzaiola i promocije kvalitete pizza. Stoga je šteta da osim Seferovića među finalistima nije bilo pizzaiola najboljih hrvatskih pizzerija poput Kristine Halužan iz Publica ili pizzaiola Bokamorre i O’Hare.

Rezultati 2. Državnog prvenstva pizzaiola

  1. Mirko Perić, Basta gourmet bar Zagreb
  2. Darijan Katalinić, Pizzeria Chello, Zagreb
  3. Dejan Pušelj, Pizzeria Lipov Hlad, Osijek
  4. Romano Seferović, Pizzeria Buffalo, Vodnjan
  5. Milan Vatavuk, Mano Artisanal, Split
  6. Ivan Kavelj, Pizzeria Chello, Zagreb
  7. Ivan Glibo, Basta gourmet bar, Zagreb
  8. Boris Dominiković, Pizzeria LIpov Hlad, Osijek
  9. Ivan Korent, D.G. Sport, Prelog
  10. Suzana Zrimić, Kuća dida Tunje, Oprisavci
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.