Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zbog norovirusa otkazani su Dani kamenica na rivi u Malom Stonu

ston-kamenice

U subotu 16. ožujka u Malom se Stonu kao i uvijek u ovo doba godine trebala održati Fešta kamenica. Kamenice su najdeblje i najslasnije baš u rano proljeće, a malostonski je zaljev najvažniji hrvatski proizvođač kamenica. Međutim, kako na svojim stranicama izvješćuje Turistička zajednica Općine Ston, ovogodišnja je fešta na rivi otkazana zbog norovirusa.

Naime, na tri od pet kontrolnih mjesta u uzgajalištima oštriga pronađen je norovirus. Norovirus najčešći je globalni uzročnik trovanja kamenicama. Norovirus u kamenice često dolazi kroz vodu kontaminiranu kanalizacijom. Zaraženost kamenica norovirusom nije nikakav lokalni, pelješki problem, nego masovna pojava širom svijeta.

Britanske  su zdravstvene vlasti objavile da je lani na njihovom tržištu sedam od deset testiranih kamenica bilo inficirano norovirusom. To, naravno, ne znači da je sedam od deset kamenica  bilo otrovno, jer reakcija našeg organizma zavisi od  čitavog niza faktora, počevši s koncentracijom norovirusa.  No, nesporno je da sirove kamenice zaražene norovirusom mogu izazvati povraćanje, dijareju i visoku temperaturu. Mi smo ove godine, srećom bez ikakvih posljedica, pojeli više od stotinu stonskih kamenica.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.