Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Noma 2.0 je dobila dvije zvjezdice u novom Michelinu za Skandinaviju

noma

Povijest se još jednom ponavlja za chefa Renea Redzepija. U novom izdanju Michelina za skandinavske zemlje koji je izišao prije nekoliko dana, Noma 2.0 dobila je dvije zvjezdice. Nijedan novi skandinavski restoran nije dobio tri zvjezdice. U staroj Nomi Redzepi je dvije zvjezdice imao od 2007. godine. Kad je taj restoran zatvorio da bi na novoj lokaciji otvorio još ambiciozniju Nomu 2.0, pričalo se da bi u Michelinu za 2019. mogao dobiti treću zvjezdicu ali to se nije dogodilo.

Nepošteno, prema mišljenju onih koji Redzepija smatraju revolucionarom, ali i za mnoge koji ne mogu poreći njegovu golemu ulogu u definiranju i afirmaciji današnje skandinavske kuhinje. No, ako se uzmu u obzir Michelinovi kriteriji, teško da će Noma sa svojim konceptom i načinom prezentacije ikad dobiti treću zvjezdicu, što ipak nimalo ne šteti njenoj poziciji na svjetskoj restoranskoj sceni.

Michelin za skandinavske zemlje pokriva Dansku, Švedsku, Norvešku, Finsku i Island. U novom izdanju, uz Nomu su dvije zvjezdice dobili stockholmski Gastrologik i Koks s Farskih Otoka. Po jednu novu zvjezdicu dobili su Alouette u Kopenhagenu, Palace u Helsinkiju i Fagn and Credo u Trondheimu. Island je izgubio svoju jedinu zvjezdicu koju je nosio restoran Dill. Tri nordijske zvjezdice imaju švedski Frantzén, norveški Maaemo i danski Geranium. U skandinavskom Michelinu su ukupno 64 restorana.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.