Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Korakov Rizling iz 2005. dominirao je na privatnoj nedjeljnoj izložbi vina u Noelu

noel-izlozba-g

“Ovo morate probati. Radi se o jednom od najdojmljivijih, najoriginalnijih rizlinga koje sam pio za dugo vremena. Fenomenalna kiselina, sjajna struktura, veliki bouquet,” nagovarao na  je Aljoša Jakončič, jedan od vodećih vinara iz Goriških brda. Gospodin Jakončič nije govorio o svom vinu ( on ionako ne uzgaja rizling), nego o Rizlingu iz 2005. Velimira Koraka. “Stvarno morate kušati,” pridružio se Tomislav Tomac, ” Ovo vino pokazuje da rizlinzi na Plešivici zaista mogu postići visoku svjetsku klasu.” Pa smo probali.

noel-korak

Riječ je o vinu čiji je bouquet prepun petroleja, ispod kojeg se javljaju još uvijek jaki voćni (jabuke, zrele marelice) i nešto diskretniji cvjetni mirisi. Korakov je Rizling iz 2005. s godinama postao lagano kremast, ali je i dalje zadržao kiselu kralježnicu, koja mu omogućuje još dvadesetak godina života. Prekrasni, jaki okusi zrelog žutog voća traju minutama. Ovo remek djelo s Plešivice, koje nam je natočio Korakov sin Josip, ostavilo je najsnažniji dojam u žestokoj konkurenciji na neobičnom događaju koji je oživio inače dosadne zagrebačke nedjelje.

Naime, ugledna poslovna škola Cotrugli zamolila je Noel da za nju ove nedjelje organizira privatnu izložbu vrhunskih vina. Noelov suvlasnik i sommelier Ivan Jug ozbiljno se potrudio, pa je u nedjelju popodne u Noel doveo petnaestak hrvatskih i slovenskih elitnih vinarija, koje su u druželjubivom i neformalnom ambijentu točile svoja prestižna vina.

noel-izlozba
noel-berkel

Aljoša Jakončič impresionirao nas je magnumom Bele Caroline iz 2012. Aleks Simčič smanjio je utjecaj drva u svom klasičnom Triton Lexu, Sauvignon Opoka Marjana Simčiča naprosto je veliko svjetsko vino, a Stina je predstavila dosta relevantnu vertikalu.

Krauthaker je došao sa šampionskim slatkim i maceriranim vinima, dok je Movia točila naš omiljeni Lunar. U tako opakoj konkurenciji, Korakov je Rizling iz 2005. zaista uspio impresionirati. A sama Cotruglijeva izložba u Noelu spada među one događaje koji Zagreb čine zanimljivijim , zabavnijim i civiliziranijim.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.