Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U tršćanskoj gostionici iz 1921. godine pojeli smo najjeftiniju dobru riblju večeru ikada

citta-di-cherso-lignje-kozice

Dakle, pouzdana web stranica Wine Searcher tvrdi da je maloprodajna cijena Kanteove Vitovske oko 250 kuna. U zagrebačkim restoranima Kanteova Vitovska košta između 350 i 400 kuna. U tršćanskom restoranu Città di Cherso utemeljenom prije točno 98 godina, to vino košta 32 eura, dakle manje od preporučene maloprodajne, dućanske cijene na Wine Searcheru.

citta-di-cherso-meni

To nije najegzotičniji cjenovni element u ovoj ugodnoj gostionici u najstrožem centru jednog od naših omiljenih gradova. Biftek, primjerice, košta samo 15 eura, što je nešto manje nego u popularnoj narodnoj zagrebačkoj pivnici Budweiser, i značajno manje nego u 90 posto zagrebačkih restorana višeg ranga.

No, najviše smo se začudili kad smo vidjeli cijeli račun. Dakle, dvije buteljke Kanteove Vitovske, dvije boce San Pellegrina, tanjur solidnog, premda ne vrhunskog pršuta, odličan list s grilla, izvrsne male lignje i korektne velike kozice, platili smo sve skupa samo 104 eura.

citta-di-cherso-kante

Nikada nigdje nismo pojeli dobru riblju večeru s dvije boce vrhunskog vina za tako mali novac. Okej, Città di Cherso poslužuje prosječni bijeli kruh i grisine iz dućana, a maslinovo je ulje posve bezokusno.

Interijer je tipični gostioničarski, s lošim slikama na zidovima, banalnim namještajem i tek ponešto zanimljivih boca, ali je svejedno pun neke tople energije. Nadalje, PDV na restorane i Italiji iznosi samo deset posto, što drastično utječe na konačne cijene.

S druge strane, Città di Cherso smještena je u najstrožem centru Trsta, nekih dvjesto metara iza veličanstvenog hotela Duchi d’Aosta. Zaista je nevjerojatno na tako prestižnoj lokaciji naletjeti na tako dobar restoran s bezbroj Michelinovih preporuka na vratima, a s cijenama kao u srednje ambicioznoj zagrebačkoj pizzeriji. Zbog Città di Cherso odlučili smo uvesti dodatnu kategoriju u našem sustavu ocjenjivanja restorana: vrijednost za novac.

CITTA DI CHERSO

Via Luigi Cadorna 6, Trst

HRANA + 3/5  VRIJEDNOST ZA NOVAC 5/5  VINA +3/5  SERVIS -4/5  AMBIJENT 3/5

sve kreditne kartice

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.