Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NE PREPORUČUJEMO Janjeći namaz Dalmatinske krune teško je razlikovati od industrijske čajne paštete

janjeci-namaz-g

Hladnjaci s delikatesama u supermarketima mjesta su sa statistički najvećom mogućnošću loše kupovine. Visoke cijene, puno osrednjih do loših proizvoda na mali broj artikala. Loši dimljeni lososi, sasušeni kapari koji ne mirišu ni na što, žilava ikra pastrve, grozni sirevi s tartufima, bezvezne uvozne pačje paštete…ako imate sreće ponekad ćete naletjeti na dobru slanu ribu nekog domaćeg proizvođača, i to je uglavnom to.

Zato uvijek budi nadu kad se u tim hladnjacima pojavi nešto novo. Posebno ako je još i proizvedeno u Hrvatskoj. Pa smo se i mi ponadali da ćemo možda otkriti nešto što će razbiti dosadu svakodnevnog kupovanja, kad smo vidjeli Janjeći namaz, novi proizvod firme Dalmatinska kruna. Kutija na izgleda pristojno, a na deklaraciji je istaknuto da se Janjeći namaz sadrži 50 posto janjećeg mesa i 5 posto janjeće jetre, bujon, biljna ulja, sojine i mliječne proteine, krumpirov škrob i još par aditiva.

janjeci-namaz-kutija
janjeci-namaz-deklaracija

Ispod bijelog omota je obična tanka kutijica od paštete koja se lako otvara. Janjeći namaz ima blijedoružičastu boju. Kad ga namazanog na kruh pojedete zatvorenih očiju, nažalost ni po čemu ne znate da jedete delikatesni proizvod od janjetine.

Tekstura je slična teksturi industrijske paštete, okus mesa prekriven je onim tupastim slanim okusom glutaminata koji bi ubio i najintenzivnije sastojke a kamoli ne nježnu janjetinu. Istina, janjeći namaz je puno manje mastan od industrijskih pašteta i laganiji, ali tekstura je pomalo pjeskasta, a na momente se čak i pileći koncentrat osjeti jače od okusa janjetine.

Okus janjetine dolazi na trenutak, tek na aftertasteu što je dosta loše za proizvod koji se prodaje kao janjeća delikatesa. Janjeći namaz zaista se prodaje kao delikatesa, u posebnoj ambalaži i kutijicama od 50 grama, što sugerira da bi u njima trebao biti kvalitetan proizvod. Nažalost, riječ je samo o originalnoj ideji, jako loše izvedenoj.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.