Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Otvorene su aplikacije za S. Pellegrino Young Chef. Evo kako izgleda natjecanje i kako se prijaviti

young-chef-2019

S.Pellegrino Young Chef najprestižnije svjetsko natjecanje za mlade kuhare. Ono što je izbor World’s 50 Best Restaurants za A ligu svjetske restoranske scene, natjecanje Young Chef je za kuhare koji se na tu scenu žele probiti. Pobjedniku se otvaraju najjači kontakti, stažiranja i gostovanja u najboljim restoranima na svijetu, što je prilika koju chefovi mlađi od 30 godina inače nisu imali u ovom biznisu.

Prijava za regionalna natjecanja S.Pellegrinova Young Chefa izvrsna je prilika za mlade hrvatske chefove da dođu u kontakt s ozbiljnim međunarodnim profesionalnim standardima i steknu iskustvo, dok oni iskusniji, koji rade na pozicijama glavnih chefova i stažirali su u nekima od najboljih svjetskih restorana, imaju šanse i za dobre plasmane.

Najbolji mladi chef bira se na temelju regionalnih natjecanja čiji pobjednici odlaze u finale, kuhati pred žirijem sastavljenim od najboljih svjetskih chefova. Kroz S.Pellegrino regionalna i finalna natjecanja u zadnje su tri godine prošle tisuće talentiranih chefova. Lani u Milanu, pobijedio je nevjerojatni mladi Japanac Yasuhiro Fujio kojega je mentorirao chef Luca Fantin. Sve o Velikom finalu natjecanja S.Pellegrino Young Chef možete pročitati OVDJE.

Prijave za novi ciklus natjecanja 2019-2020. Otvorene su 4. veljače. Mogu se prijaviti iz cijeloga svijeta, tridesetogodišnjaci i mlađi. Prijave se predaju online. Natjecanje se odvija u četiri faze:

  1. Faza – Prijave 4. veljače-30. travnja 2019.
  2. Faza – Uži izbor chefova na kulinarskoj akademiji ALMA 1-31. svibnja 2019.
  3. Faza – Regionalna natjecanja 21. lipnja – 31. prosinca 2019.
  4. Faza – Veliki finale lipanj 2020.

Detaljna pravila natjecanja nalaze se OVDJE.

Prijave

Od 4. veljače do 30. travnja 2019. chefovi koji imaju 30 godina ili manje, preko interneta mogu prijaviti svoje potpisno jelo. Može se prijaviti samo jedan kuhar s jednim potpisnim jelom, na engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku. Tijekom natjecanja i u finalu, svih se kuhara očekuje komuniciranje na engleskom. Prijave se predaju OVDJE.

Tko se može prijaviti

Svi chefovi rođeni najkasnije do 01. veljače 1989. i s najviše 30 godina. Chef koji se prijavljuje mora imati najmanje 1 godinu iskustvo u restoranu ili restoranskoj industriji na pozicijama chefa, sous-chefa, chef de partie ili pomoćnog kuhara. Godinu dana iskustva ne mora biti u istom restoranu. Svaki natjecatelj prijavom i sudjelovanjem jamči da ima odobrenje poslodavca ili da ne treba odobrenje. Od natjecatelja se očekuje i da se osiguraju od ozljeda i da organizatorima Young Chefa predoče dokumente o osiguranju.

Potpisno jelo

fujio-spyc-jelo
Pobjedničko jelo chefa Yasuhira Fujia 2018.

Uz CV i osnovne podatke, chefovi j prijavi moraju predati recept i fotografiju potpisnog jela koje prijavljuju na natjecanje, uz detaljni opis jela. Prijavljeno jelo može biti samo prvi ili drugi slijed, predjela i deserti se ne primaju. Među sastojcima ne smije biti meso životinja koje su na listama ugroženih vrsta, krv ili zlato.

Recept mora sadržavati naziv i vrstu jela (slijed), sastojke i količine, za koliko je osoba pisan recept, metodu pripreme, trajanje pripreme, proceduru serviranja, ime i prezime chefa. Traži se najmanje jedna, najviše tri fotografije gotovog jela, po mogućnosti u visokoj rezoluciji.

Natjecatelji sami biraju sastojke, uzimajući u obzir ograničenja i zabrane koje nalažu Talijanski, EU ili međunarodni zakoni. Za regionalna finala i Veliki finale, u obzir se mora uzeti i sezona.

Od natjecatelje se očekuje i da odgovore na sljedeća pitanja
“Koji su vaši profesionalni snovi za budućnost?”, “Svaki veliki chef kroz kuhanje ostvaruje svoju misiju. Kako biste vi kroz svoju karijeru htjeli doprinijeti svjetskoj gastronomiji?”, “Na koji način vaše jelo predstavlja vaša osobna uvjerenja?”

Mentori

spyoungchefs-mentor

Svaki natjecatelj mora imati mentora. Od ove godine, S.Pellegrino natjecateljima dodjeljuje mentore od početka natjecanja. Riječ je o chefovima koje bira organizator i koji osim stručnog vodstva osiguravaju izvrsne kontakte i povećavaju vidljivost mladih chefova na profesionalnoj sceni. Lani su među mentorima u finalu bili Oriol Castro (Disfrutar, Barcelona) i Frederic Anton.

Uži izbor

Od 1. svibnja kandidati koji prođu u uži izbor bit će podijeljeni u 12 regija. Lista regionalnih polufinalista bit će objavljena 7. lipnja 2019. Prijave će se ocjenjivati u glasovitoj talijanskoj kulinarskoj akademiji ALMA. Za svaku regiju izabrat će se 10 do 15 polufinalista.

Regionalna natjecanja

Hrvatska spada u regiju Italija i Jugoistočna Europa. Na regionalnom natjecanju jela se ocjenjuju prema tri načela:

Tehnička znanja – sposobnost izbora najboljih sastojaka kombinirana s tehničkim vještinama koje izvlače okuse tih sastojaka
Kreativnost – originalna, poticajna i inovativna perspektiva chefa s naglašenim osobnim i suvremenim stilom, savršeni balans okusa i estetike jela
Osobna uvjerenja – chef jelom mora jasno komunicirati svoju viziju u kontekstu društvene gastronomije

U regionalnim natjecanjima chefovi imaju 5 sati vremena da pripreme jelo od početka do kraja. Sa sobom mogu donijeti pripravke, fermentacije, prahove i dehidrirane sastojke spremne za uporabu. Marinade i jusevi moraju se pripremiti na licu mjesta.

Chefovi moraju osigurati količine sastojaka dovoljne za 10 porcija. Organizator će u potpunosti refundirati troškove na temelju predočenih računa. Najviši dopušteni trošak je 250 eura. Chefovi mogu i tražiti od organizator da osiguraju sastojke, ali tom se slučaju sastojci nabavljaju isključivo u Italiji.

Chefovi će na regionalnim natjecanjima svoja potpisna jela kuhati za žiri sastavljen od chefova iz regije. Na regionalnim natjecanjima dodijelit će se dodatne nagrade. Popis finalista bit će objavljen u prosincu 2019. U Veliki finale ide 12 chefova iz cijeloga svijeta, pobjednika regionalnih natjecanja.

Veliki finale

Pobjednici regionalnih natjecanja i dobitnici triju posebnih nagrada koje se dodjeljuju tijekom izlučnih natjecanja sudjeluju u Velikom finalu. Pobjednik postaje najbolji mladi chef na svijetu u izboru S.Pellegrino Young Chef 2019-2020. Chefovi za Veliki finale kao mentore dobivaju neke od najboljih kuhara na svijetu. Kuha se dva dana. Svaki chef može dovesti tim i kuha u vlastitoj potpuno opremljenoj kuhinji.

Potpisna jela natjecatelja ocjenjuje sedmeročlani žiri sastavljen od kuharskih superzvijezda. Lani su u žiriju bili Virgilio Martínez, Margarita Forés, Brett Graham, Annie Féolde, Dominique Crenn, Anna Roš i Paul Pairet.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.