Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je Armin Loacker, čovjek koji je stvorio najpoznatiji svjetski brend napolitanki

armin-loacker-g

Prije 94 godine Alfons Loacker otvorio je malu slastičarnicu s cafeom u Južnom Tirolu, u via della Roggia u Bolzanu. Loacker je isprva živio od klasičnih europskih slastica, ali Alfonsa su s vremenom počeli zanimati trajni kolači. Točnije, zanimalo ga je kako peći kolače tako da što dulje zadrže svježinu.

Legenda kaže da je Loackerovu potragu zapravo motivirala njegova strast prema nogometu. Nije htio raditi navečer jer je htio ići na nogomet i gledati utakmice, pa se specijalizirao za vafle, tanko hrskavo tijesto za sladolede, kremaste kekse i kolače.

loacker-napolitanke-povijest
Alfons Loacker sa zaposlenicima ispred obiteljske slastičarnice u Bolzanu

I dalje istražujući mogućnosti očuvanja svježine, Loacker je brzo postao poznat po vaflima koji su bili ukusniji i hrskaviji od konkurencije i takvi su ostajali danima. Glas o Loackerovoj slastičarnici proširio se po regiji, a Alfons je počeo usavršavati kreme. Loackerove napolitanke vjerojatno bi ostale jedan od brojnih talijanskih lokalnih gastronomskih bisera, da u firmi 1958. nije počeo raditi Alfonsov sin Armin.

Armin Loacker rođen je 2. veljače 1940. u Bolzanu. Budući da se podrazumijevalo da će preuzeti obiteljski biznis, završio je slastičarsku školu i usavršavao se u inozemstvu, kao i njegova sestra Christine i brat Rainer, koji je 70-tih napustio slastičarstvo i otvorio vinariju.

Armina su najviše zanimale inovacije i prehrambena tehnolgoija. Nakon očeve smrti s Christine koja je preuzela prodaju, odlučio je Loacker pretvoriti u tvornicu vrhunskih napolitanki. Ako je Alfonsova opsesija bio nogomet, Arminova je bila kvaliteta. Bio je vizionar u poslu kojega baš nitko nije bio spreman mistificirati.

Od početka, kvaliteta je bila zakon u svakom detalju. Armin Loacker je 1974. preselio pogon na 1000 metara nadmorske visine na plato Renon, logistička noćna mora, kako bi ga izmjestio iz gradskog zagađenja. Razvio je impresivnu mrežu nabave. Samo svježe mlijeko od free range krava iz talijanskih Alpa. Samo vrhunski kakao s plantaža koje nadziru ljudi iz Loackera. Samo talijanski lješnjaci koji se za kremu prže u Loackerovu pogonu. Samo brašno od organski uzgojene talijanske pšenice. Samo sastojci koji nisu genetski modificirani. Bez aditiva. Bez hidrogeniziranih masnoća. Svaki vafl ispečen u Loackeru u milimetar je isti, a firma jamči za svježinu napolitanki.

loacker-ljesnjak
Loackerovi kultni proizvodi Napolitanke s lješnjacima i Quadratini
loacker-quadratini

Uvoditi takve standarde u industrijsku proizvodnju 60-tih i očekivati veliki rast smatralo se u najmanju ruku ekscentričnim, ali Armin Loacker je inzistirao. I pokazalo se da je bio u pravu. Do 1974. Loacker je već bio poznat kao najbolji brend napolitanki na svijetu, a posao je toliko narastao da su morali preseliti sjedište iz Bolzana u Auna di Sotto. Do početka 90-tih proširili su tvornicu u Bolzanu i 1999. izgradili još jedan hightech pogon na istoku Tirola, u kojemu se proizvode Loackerove napolitanke i čokolade.

Loacker danas ima više od 600 zaposlenih i godišnji promet veći od preko 300 milijuna eura. Firmu će nakon karizmatičnog Armina Loackera, koji je umro u 78. godini od posljedica moždanog udara, voditi njegov sinovi Andreas i Martin, a predsjednik kompanije ostaje njegov nećak Ulrich Zuenelli

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.