Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je Gerard Basset, jedan od najvažnijih sommeliera svih vremena

U srijedu 16. siječnja umro je Gerard Basset. Preminuo je od raka u 62. godini. Pretprošle godine doznao je dijagnozu. Prvo se liječio kemoterapijom, da bi u veljači 2018. bio operiran. Kako izvješćuje Drinks Business, tumor se vratio u srpnju lanjske godine. U studenom, liječnici su Bassetu rekli da će živjeti još šest do dvanaest mjeseci. Umro je jutros, poslije samo tri mjeseca.

Gerard Basset možda je najvažniji sommelier modernog vremena. Prvo, Basset je jedini čovjek koji je imao titule Master Sommeliera, Master of Wine i sommelierskog svjetskog prvaka (kao i niz drugih titula). Naslov svjetskog prvaka osvojio je 2010. godine.

Drugo, kroz svoje hotele Hotel du Vin i TerraVina, Basset je svakodnevnim gostima prenosio golema znanja o vrhunskim vinima. Niti jedan drugi sommelier nije bio toliko efikasan globalni promotor kategorije fine wines, kao gospodin Basset, čovjek koji je fizički pomalo sličio filmskom stereotipu Herculea Poirota.

Treće, gledati Basseta uživo, što smo imali čast u Reimsu 2002. godine, kako govori o vinima, kako kuša vino i kako opisuje vino, jedinstveno je emotivno i intelektualno iskustvo. Zaista ne možete učiti od boljih nego što je bio Gerard Basset, čovjek koji je postavio čvrste temelje modernoj sommelierskoj zajednici.

Jancis Robinson, doajenka svjetske vinske kritike, danas je u povodu Bassetove smrti konstatirala kako je riječ o pravoj tragediji za svijet vina.

Court of Master Sommeliers, najvažnija svjetska sommelierska institucija, čiji je Basset bio  predsjednik, u svom je priopćenju istaknula sljedeće: “Ne možemo izraziti koliko smo tužni zbog vijesti o odlasku našeg bivšeg predsjednika Gerarda Basseta. Basset je bio mentor i inspiracija mnogima. On je bio sjajan primjer uljudnosti, skromnosti i profesionalizma, čemu bi svi mi trebali stremiti.”

Gerard Basset rođen je 1957. u Francuskoj, Gimnaziju je pohađao u Lyonu, a početkom osamdesetih godina seli u Englesku, gdje je prvo pokušavao postati chef, da bi se poslije par godina specijalizirao za vino. Prije točno trideset godina postao je Master Sommelier, a 1998. Master of Wine. Prije 25 godina suosnovao je Hotel du Vin koji se pretvorio u šestočlani lanac, prije nego što ga je prodao  2004. godine. Tri godine kasnije, otvorio je Hotel TerraVina u New Forrestu blizu Southamptona,

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.