Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Turska je optužena da je preko Španjolske u EU prodala tisuće tona maslinovog ulja ukradenog iz Sirije

afrin-maslinici

Nedavno objavljeni rezultati istrage španjolskog lista El Público mogli bi ozbiljno ugroziti turske ambicije na tržištu maslinovih ulja. Turska vlada zadnjih godina ulaže milijarde u promociju turskih maslinovih ulja u svim tržišnim segmentima, pokušavajući se uz Španjolsku i Italiju nametnuti kao svjetska maslinarska velesila. Turska je nakon Tunisa i Maroka najveći izvoznik maslinova ulja u EU.

Novinska agencija Firat New Agency (ANF), ovdje treba uzeti u obzir da je riječ o mediju koji zastupa turskog arhineprijatelja Kurdsku radničku partiju (PKK), tvrdi da ima dokumente iz kojih se vidi da je turska država u okviru operacije “Maslinova grana” s okupiranih teritorija u Afrinu u Siriji iznosila goleme količine maslina i prerađivala ih u ulje koje je u EU prodavala kao tursko. Iste tvrdnje u svojim izvještajima naveli su i jedan švicarski političar i Syrian Observatory For Human Rights , britanska organizacija čiji su promatrači boravili u okupiranim sirijskim zonama tijekom turske operacije.

Zaplijenjeno 80 posto maslina

Prema tvrdnjama ANF-a, 80 posto stanovnika Afrina u regiji Aleppo, izbjeglo je s tog teritorija nakon što ga je u siječnju 2018. turska vojska zauzela u vojnoj operaciji Maslinova grana. Ime operacije odabrano je kako bi se pokazalo da je cilj turske vlade, pored zaštite turskih interesa, stabilizacija regije. No nove istrage to dovode u pitanje.

Prema tvrdnjama lokalnih medija i humanitaraca, tuska Vlada s lokalnim je paravojnim zapovjednicima i Slobodnom sirijskom vojskom (FSA) potpisala protokol kojim se opravdava zapljena cijele berbe maslina opravdala zapljena berbe maslina. Vojska je zaplijenila masline, predala ih lokalnim milicijama a one su ih, za postotak od prodaje ulja, predale Turcima. Syrian Observatory u svom izvještaju navodi da su Turci u suradnji s lokalnom zapovjednicima iz afrinskih uljara ukrali “tisuće tankova s maslinovim uljem.” Isto je u švicarskom parlamentu izvijestio zastupnik Konzervativne demokratske stranke Bernhard Guhl. “Masline koje su ukrali prodane su u Španjolskoj i prodaja će se nastaviti,” rekao je Guhl.

Prema procjenama zamjenika predsjednika Poljoprivrednog vijeća u Afrinu Saleha Iba vrijednost zaplijenjenih maslina je oko 80 milijuna dolara. “Zaplijenili su i maslinike i masline čiji su vlasnici otišli u izbjeglištvo. Možemo reći da je 80 posto afrinskih maslina sada u turskim rukama, a sve nadziru paravojne jedinice i lokalni vladari koje su postavili Turci,” tvrdi Ibo. Prema lokalnim izvorima na koje se pozivaju španjolski novinari, afrinskim uljarama sada upravljaju paravojne jedinice. Ukradeno ulje u Turskoj se miješa s domaćim, deklarira kao tursko i izvozi u EU.

Patvorena ulja u EU

Osim izvještaja s terena koje je objavio Syrian Observatory, neovisne potvrde ovih navoda nije bilo. No turski ministar poljoprivrede Bekira Pakdemirli u studenom 2018. je, odgovarajući na pitanja zastupnika na aktualnom satu parlamentu, rekao kako je turska Vlada spremna konfiscirati maslinike u Aleppu da bi spriječila financiranje Kurda prodajom maslinova ulja. Turski predstavnici u Međunarodnom odboru za masline (IOC) odbijaju bilo što komentirati, kao i španjolski dužnosnici.

Zanimljivu izjavu El Publicu dao je mali proizvođač iz Andaluzije Luis Escalante, koji tvrdi da je nedavno iz Turske dobio sumnjive ponude za prodaju. “Prije samo nekoliko dana izvozna tvrtka Ozcelic Trading kontaktirala nas je nudeći ulje, a to baš nije uobičajeno. Tvrtka je iz Adane,” mjesta udaljenog dva sata od sirijske granice, objasnio je Escalante.

Luis Escalante bavi se prodajom mješavina španjolskih i bliskoistočnih ulja, patvorenih maslinovih ulja koja u EU postižu izvrsne cijene zbog propisa koji ih izjednačavaju s vrhunskim domaćim ekstradjevičanskim uljima. Španjolska se čini idealnim tržištem za izvoz patvorenih maslinovih ulja, jer ima ogroman promet i nadležne službe ne uspijevaju sve propisno kontrolirati. Najviše patvorenih ulja iz Tunisa i Maroka u EU se prodaje pod španjolskim deklaracijama. Mnoga takva ulja redovito završavaju i na policama hrvatskih supermarketa, kako je pokazala analiza koju smo nedavno proveli za prilog Ulje 2018.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.