Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nepalski timut papar novi je fancy sastojak koji (za promjenu) opravdava svoju famu

timut-papar

Svake godine, jedan začin proglašava se obaveznim novim elementom u vašoj kuhinji, jedna namirnica proglašava se superfoodom. Pa se do iduće godine sve zaboravi (tko se više sjeća tiger nuta?) i dođu novi. Ponekad nam se posreći pa se pojavi namirnica koja spaja nove okuse s nutricionističkim supermoćima. A tek vrlo rijetko dogodi se da ono što se proglasi novim čarobnim in-sastojkom zapravo ima smisla, uđe na restoranske menije i ostane dio bolje svakodnevne prehrane.

Timut papar je upravo taj sastojak. Zadnjih godinu dana ne možete otvoriti blog o hrani a da negdje ne naiđete na timut. U Zagrebu ga prodaju u Harissi, košta više od 2000 kuna po kilogramu, za 30 grama morate izdvojiti 60-tak kuna. Timut je nepalska vrsta lažnog papra, riječ je o bobicama bobice fenomenalnog parfemskog citrusno-voćnog mirisa koji podsjeća na grejp, hladne ljutine koja podsjeća na sečuanski papar i okusa koji stvara osjećaj struje na jeziku, kao kad liznete bateriju (tipično za plodove biljki iz roda zanthoxylum).

Meka i šuplja, zrna timuta lako se drobe i grizu, i sve u što ga stavite propjeva divnim aromama, posebno riba, salate i zeleno povrće. Mljeveni timut koristi se za marinade za piletinu, a ako ga pomiješate s malo otopljenog maslaca dobit ćete savršeni umak za kuhano povrće, posebno za kuhani krumpir. Vrijedi ga testirati i u koktelima, posebno u Gin&Tonicu.

Timutu (ili timuru) pripisuju se i značajni zdravstveni benefiti, od doprinosa boljoj cirkulaciji i probavi do čišćenja krvi. Tradicionalno, u Himalaji ga koriste zbog okusa i efekta koji stvara na jeziku, tretiraju ga kao lagani analgetik, za zubobolju primjerice. Najviše ga koriste u lokalnoj kuhinji u Uttarakhandu, dijelu Indije poznatom po Rishikeshu, gdje timut osim kao začin koriste i kao glavni sastojak za chutney (dunkcha) i druge dodatke jelima, dok se zimi od sušenog timuta kuha juha za zagrijavanje.

Kora i sjemenke, oporijeg okusa od ploda koriste se za tradicionalne ljekovite tonike i druge pripravke. Iako ga u Aziji stoljećima koriste kao lijek, znanost još nije potvrdila timutova ljekovita svojstva, ali gastronomija itekako jest potvrdila njegovu divnu aromatiku i mogućnosti korištenja u nizu jela. Predlažemo da ga probate u njegovom prirodnom kontekstu, u jednoj varijanti tradicionalnog nepalskog jela Thukpa.

THUKPA

thukpa

Sastojci

  • 3 režnja češnjaka, oguljena
  • 3 ljutike, oguljene
  • 3 cm svježeg đumbira, oguljenog, krupno nasjeckanog
  • 2 žlice kokosova ulja
  • 1 žličica kumina
  • 1 žličica garam masale
  • 1 žličica kurkume
  • 1 žličica timuta, mljevenog
  • 2 zelena svježa feferona, nasjeckana na kockice
  • 3 velike žlice koncentrata od rajčice
  • 4 šalice povrtnog temeljca
  • 2 žlice sojinog umaka
  • 1 žličica nektara agave
  • 1/2 glavice kupusa, manje, tanko narezanog
  • 3 stabljike celera, nasjeckane
  • 3 mrkve, nasjeckane na tanke kolutiće
  • 2 crvene paprike, narezane na trake
  • 1 limeta, sok

U multipraktiku sameljite češnjak, ljutiku i đumbir, morate dobiti pastu.

Veliki lonac stavite na srednje jaku vatru. Otopite kokosovo ulje, pa dodajte pastu od češnjaka i đumbira. Pržite oko 5 minuta da tekućina ispari. Dodajte začine, zelene feferone i pržite još 2 minute. Dodajte rajčicu i temeljac, zakuhajte i krčkajte 10-tak minuta.

Dodajte sojin umak i nektar agave. Dodajte kupus i smanjite vatru na srednju jačinu. Kuhajte 5 minuta. Dodajte mrkvu, celer i papriku pa kuhajte još 5 minuta. Maknite s vatre, u jelo iscijedite sok limete i odmah poslužite.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.