Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi Decanter objavio je listu najboljih crnih vina na Balkanu. Evo kako su prošla hrvatska vina

decanter-balkan-crna-vina

U novom broju Decantera za veljaču, autorica Caroline Gilby Master of Wine objavila je svoj izbor najboljih crnih vina na Balkanu. “Ovo je kutak vinskog svijeta koji se zaista reinventao,” piše Gilby u članku pod naslovom Balkan Intrigue, “Jugoslavija je na svom vrhuncu imala 220 tisuća hektara vinograda i bila je jedan od deset najvećih proizvođača na svijetu. Cijela regija danas postaje središte dinamične proizvodnje kvalitetnih vina, dok svaka pojedina balkanska država na svoj način traži i razvija specifičan identitet. Njihova su bijela vina nesumnjivo poznatija, ali istraživati se itekako isplati, već zbog same raznolikosti sjajnih crnih vina, podjednako od autohtonih i internacionalnih sorti.”

Gilby ističe dvije glavne teme u vinskoj industriji regije, dominaciju internacionalnih sorti, posebno merlota, cabernet sauvignona i pinot noira i noviji uspon autohtonih sorti, koje se obnavljaju i pretvaraju u “profinjeno čistokrvno” grožđe poput terana i babića u Hrvatskoj, modre frankinje u Sloveniji, prokupca u Srbiji ili blatine u Hercegovini.

Kada je o hrvatskim vinima riječ, na Decanterovoj novoj listi koja obuhvaća sve od Makedonije do Goriških brda, dominiraju istarska crna vina, dok je od dalmatinskih ušao samo plavac mali Joe Ahearne. Poznato je da Decanterovi recenzenti nisu skloni plavcima jer ih smatraju preteškima i nedovoljno zanimljivima ali s druge strane, ovaj se izbor može tumačiti i kao još jedan prilog tezi da Istra ni izdaleka nije samo regija malvazija.

Kao najzanimljiviji proizvođači crnih vina u Hrvatskoj izdvojeni su Jo Ahearne, Badel 1862 (Korlat), Benvenuti, Bura-Mrgudić, Damjanić, Degrassi, Fakin, Franc Arman, Galić, Geržinić, Gracin, Grgić, Kabola, Korta Katarina, Kozlović, Matošević, Meneghetti, Pilato, Radovan, Saints Hills, Skaramuča, Stina, Tomić, Trapan, Vina Laguna i Zlatan Otok. Ovo je cijela lista.

Tikveš Barovo 2015. Makedonija 97 bodova

“Ovo jednostavno divno vino iz jednog od najviših položaja u Makedoniji, kupaža je vranca i vina od starih loza kratošije (65 posto), s lijepim notama borovnica, kupina, finom kiselinom i teksturom tekuće svile.

Fakin Il Primo 2017. Istra 95 bodova

fakin-il-primo

“Fakin Good Wines slogan je ovog mladog, poduzetnog vinara, čija su vina upravo takva. Ovaj čisti teran krcat je sočnih murvi, s laganim dodirom začina i profinjenim taninima.”

Marjan Simčič Opoka Merlot 2013. Goriška brda, Slovenija 95 bodova

simcic-merlot-opoka

“Regija Brda superioran je terroir za merlot. Marjan Simčič proizvodi otmjenu single cru verziju iz 54 godina starog vinograda. Vino je još mlado ali s fantastičnim notama kupina, baršunasto ali svježe i prekrasno strukturirano.”

Jakončič Carolina Red 2015. Goriška brda, Slovenija 93 boda

jakoncic-carolina-red

“Neobično za Brda, ovo je kupaža na bazi cabernet sauvignona iz starih vinograda na prekrasnom položaju. Ozbiljno, zrelo, kompleksno vino s notama kave i crnih bobica, ali istodobno vrlo profinjeno i svježe.

Ahearne South Side plavac mali 2014. Hvar 92 boda

“Plavac mali često ima previsoke alkohole da bi bio zabavan, ali britanska Master of Wine Jo Ahearne uspjela je napraviti izuzetno profinjeno vino, puno tipičnih nota divlje višnje i grožđica, s malo ljubičice, zrelo ali svježe, šljivasto i s dugim aftertasteom”.

Burja Reddo 2015. Vipava, Slovenija 92 boda

burja-reddo

“Krasna, atraktivna kupaža napravljena je od tri autohtone sorte koje su gotovo nestale iz Vipave, ali ih je briljantni Primož Lavrenčič spasio. Puno šljiva i kupina, osvježavajuće kiseline, odležavanjem u velikim hrastovim bačvama dobilo je pravu mjeru poliranih tanina. Organsko vino.”

Radovan Čokot 2015. Šumadija, Srbija 91 bod

“Ova minijaturna ali impresivna garažna vinarija novog vala vrlo aktivno obnavlja autohtonu srpsku sortu prokupac. Ovo vino ima privlačne arome višnje, šumskog voća i hrasta, solidnu dubinu na nepcu, ima fino teksturirane tanine i dugi aftertaste”.

Damjanić Clemente 2013. Istra 91 bod

“Istra je domovina nekih vrlo profinjenih merlota i caberneta, ali te internacionalne sorte ovdje dobivaju poseban lokalni štih s malo terana u kupaži. Privlačne arome začina, višnje i šljive, lijepo zrelo i koncentrirano voće plus fini tanini.”

Guerilla Selection Barbera 2016. Vipava, Slovenija 90 bodova

“Barbera u Vipavi ima dugu povijest a ova fina biodinamička verzija je izbor iz jednog od najviših položaja u dolini. U vinu dominiraju note višnje i crvene kupine s malo divljeg bilja, hrskavom kiselinom i poliranim taninima.”

Pasji Rep Pinot Noir 2019. Vipava, Slovenija 89 bodova

“Vipavska klima paše pinot noiru.Samo Premrn nedavno je preuzeo očevu vinariju i fokusirao se na eleganciju vina. Ovu profinjenu verziju odlikuju mladenačka malina, nježni tanini i dugi aftertaste. Vinogradi su u organskom uzgoju, a vino se proizvodi s prirodnim kvascima.”

Matošević Grimalda Red 2015. Istra 88 bodova

Ivica Matošević zaslužan je za dolazak istarskih vina na kartu svijeta. U single vineyard Grimaldi Red merlotu dodaje malo terana da bi dobio svježe, užitno vino stvoreno za hranu, puno malina s notama divljeg bilja.

Vinarija Čitluk Blatina de Broto 2016. 87 bodova

citluk-blatina-de-broto

“Glatko, svijetlocrveno vino stilom podsjeća na pinot noir. Puno višanja, s notama višnjevače, čokolade i pržene kave, mekim taninima i finim balansom koji ga čini lakopitkim.”

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.