Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINO GODINE 2018. Claijev Sveti Jakov pobijedio je Tomčev Brut Classic

vino-godine-pobjednik-clai

Prije dva mjeseca Decanter je Claijevu malvaziju Sveti Jakov iz 2015. godine uvrstio među deset vina koja morate probati prije smrti. Sudionici izbora za Vino godine 2018. Kulta Plave Kamenice, vodeći hrvatski sommelieri, wine buyeri i vinski publicisti, očito se slažu s Decanterovim uredništvom, jer su Svetom Jakovu dodijelili ukupno 114 bodova, točno 14 više nego raritetnom pjenušcu Brut Classic obitelji Tomac, iz 2006. godine.

Claijeva malvazija Sveti Jakov spada među svega nekoliko kultnih hrvatskih bijelih vina (okej, radi se zapravo o oranžu).

clai-sv-jakov-id

Sveti Jakov stekao je  mali krug lojalnih fanova otkako se prvi put pojavio na tržištu prije dosta godina, no moramo reći da su rane berbe znale biti prilično grube i ne baš precizno definirane.

S berbama 2013. i posebno 2015. Sveti Jakov postao je ne samo ekspresivno prirodno vino, nego i univerzalno veliko vino: sadržajno, jako bogato, apsolutno originalno ali elegantno, zaokruženo i bez bilo kakvih rubova.

Osobito je važno naglasiti da Sveti Jakov spada među ona vina, koja transcendiraju uobičajenu terminologiju za opisivanje vina. O njemu se ne može govoriti kao o dominantno voćnom, cvjetnom ili mineralnom vinu. Njegovim bouquetom i okusima prevladava naprosto vinski karakter. Takva se oznaka, vinous na engleskom, katkad koristi za najplemenitija macerirana vina poput Gravnerovih, ali i za starija godišta vintage Kruga.

Claijev Sveti Jakov iz 2015. jedno je od onih istarskih vina, koja redefiniraju imidž malvazije kao lakopitkog sezonskog vina.

Skupa s Kozlovićevom Santa Luciom, Fakinovom La Primom i ponekim posebnim izdanjima Laguninih malvazija, Sveti Jakov pokazuje da istarska malvazija može davati klasicna svjetska vina, vrijedna visoke gastronomije i dugog odležavanja.

Drugoplasirano vino u našem izboru, Brut Classic iz 2006. nastao je kao čisti eksperiment. Obitelj Tomac odlučila je, naime, nekoliko stotina boca pjenušca iz vrlo dobre berbe 2006. odležavati na kvascima sve do početka 2018. Rezultat je senzacionalan. Dobili smo, naime, najbogatiji, najkremastiji i najekspresivniji hrvatski pjenušac do danas, što govori o golemim potencijalima plešivičkog terroira. Evo poretka prvih deset vina, u izboru za Vino godine Kulta Plave Kamenice.

1. Sveti Jakov 2015. Giorgio Clai zapadna Istra, 114 bodova

clai-sv-jakov

2. Brut Classic 2006. obitelj Tomac Plešivica 100 bodova

tomac-classic-brut

3. Santa Lucia 2015. Kozlović zapadna Istra 56 bodova

kozlovic-santa-lucia

4. Malvazija 2016. Ipša Istra 50 bodova

ipsa-malvazija

5. Graševina izborna berba bobica 2015. Krauthaker Kutjevo 46 bodova

krauthaker-grasevina-izborna

6. Grk 2017. Križ Pelješac 34 boda

grk-kriz

7. Teran 2017. Fakin Istra 32 boda

fakin-teran

8. Clemente Blanc 2015. Damjanić Istra 30 bodova

damjanic

9. Korona sur Lie 2015. Franković zapadna Istra 26 bodova

vino-godine-frankovic-korona

10. Pušipel izborna berba prosušenih bobica Jakopić Međumurje 25 bodova

jakopic-pusipel
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.