Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U njemačkim supermarketima pojavila su se prva no-kill jaja. Evo o čemu je riječ

respeggt

Masovna peradarska industrija ima niz groznih praksi, ali jedna je posebno odvratna. Kada se nakn 21 dana inkubacije na farmama izlegnu pilićli, muški pilići su višak, jer tvornicama trebaju kokoši nesilice. Zato muške piliće žive bacaju u rezače. U Njemačkoj su tražili rješenja s kojima bi to prekinuli. Rezultat su prva no-kill jaja koja su upravo stigla na police tamošnjih supermarketa.

Njemački znanstvenici su, naime, otkrili jednostavan način za određivanje spola pilića samo devet dana nakon oplodnje, pa se jaja iz kojih bi se inače izlegli muški pilići odmah izdvajaju i koriste za proizvodnju hrane za kokoši, dok se jaja sa ženskim pilićima ostavljaju u inkubaciji. Naravno, trošenje oplođenih jaja za hranu za piliće je još jedna praksa koju bi tvornice trebale ukinuti, ali s ovom se metodom, nazvanom Seleggt, barem sprečava grozna smrt 4 do 6 milijuna pilića beskorisnih za ekonomske interese. Jer, iako je čovjek kroz stoljeća piliće uzgojio kao domaću životinju za meso i jaja, dakle potpuno iskoristivu za hranu, više od pola sve piletine uzgojene na industrijskim farmama se okrutno ubija i baca jer pilići nemaju dovoljno mesa, ne rastu dovoljno brzo ili ne nesu jaja. Seleggt projekt pokrenula je njemačka Rewe Grupa, veliki vlasnik supermarketa među kojima su i lanci Billa i BIPA, kako bi svoju robnu marku jaja učinila održivijom.

stroj

Metodu su razvili u suradnji sa Sveučilištem u Leipzigu, gdje je profesor Almuth Einspanier razvio kemijski marker sličan testu za trudnoću. Tim se markerom identificira jedan hormon koji se u jajima iz kojih će se izleći ženski pilići pojavljuje u jako visokim koncentracijama. Pomiješaj s tekućinom iz oplođenih jaja u devetom danu inkubacije, marker pokazuje spol pilića s 98,5 posto točnosti.

Idući problem bio je pronaći jednostavan način korištenja markera na farmama bez remećenja inkubacije. Sistem je razvila nizozemska tvrtka HatcTech. Napravili su automat koji laserom u kori jajeta buši rupicu od 0,3 milimetra i pod pritiskom izvlači mikronsku kapljicu tekućine za testiranje. Operacija traje jednu sekundu, jaja ostaju praktički netaknuta i stroj koji vadi tekućinu provodi cijelu analizu. Prvu generaciju nesilica dobivenih ovom metodom imali su početkom godine, a prva jaja proizvedena u Seleggt sistemu pod brendom Respeggt pojavila su se u probnoj prodaji u studenom. Odnedavno su u stalnoj prodaji.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.