Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ADVENT U MAKSIMIRU Točno sedam kućica, poluprazan zoološki, crveni šalovi na kamenim lavovima i jedan svjetleći medo

maksimir-advent

U nedjelju u podne bili smo drugi u redu na glavnoj blagajni za zagrebački Zoološki vrt. Nedjeljom u to vrijeme pred ulazom u Zoološki inače se stvaraju kolone od petnaestak, dvadesetak ili više obitelji i samostalnih posjetitelja. Iza nas u nedjelju u redu nije bilo nikoga.  Ni u samom Vrtu nije vladala osobita gužva. Ni sa kim se nismo sudarali ispred bazena s morskim lavovima gdje inače boravi jako puno posjetitelja. Posebne gužve nije bilo ni ispred velike nastambe afričkih lavova, glavne atrakcije zagrebačkog zvjerinjaka.

Na trgu preko puta lavlje rezidencije smjestila se jedina adventska kućica u samom vrtu, koja prodaje debrecinke i kranjske po 15 ili 18 kuna, ispred koje doslovno nije bilo nikoga. Sam je Zoološki vrt relativno umjereno okićen. Nešto je božićnog nakita ispred morskih lavova, dok afrički lavovi i lavice gledaju na veliki bor. Kraj zmijskog paviljona nalazi se nešto poput božićne sobe, kamene grive na lavljem mostu dobile su crvene šalove, dok je blizu medinog brloga postavljen osvjetljeni medo od svjećica za bor. I to bi, ne računajući još jednog osvijetljenog soba, bilo uglavnom sve.

Tri posebna adventska programa u Zoološkom vrtu koja se reklamiraju na ulazu u Maksimir, u samom se vrtu zapravo ne primjećuju: doduše, onaj najatraktivniji, Mrak obilazak, počinje u šest popodne a priređuje se vikendima. Obilazak Zoološkog vrta po mraku svakako nije loša ideja. Stanje na glavnom ulazu u Maksimir u nedjelju nije bilo mnogo veselije nego u Zoološkom. Ondje je, naime, postavljeno točno sedam kućica s hranom, od kojih se malo zanimljivijima doimaju meksičkas tacosima i quesadillama, i jedna domaća sa sekeli gulašom. Ostalo su uglavnom kobasice, fritule, kuhano vino, palačinke i germknedle.

Sasvim je neobično da Advent u Maksimiru nije privukao ni jednu slastičarnu, s obzirom na činjenicu da je Maksimir tradicionalno pun djece koja su se u nedjelju igrala u tri igraonice ispred restauracije Maksimir.

Advent u Maksimiru najslabiji je od svih zagrebačkih adventa. Umjesto da Maksimir u lijepu sunčanu nedjelju bude prepun, čak je i Zoološki vrt bio poluprazan, što je krajnje netipično za vedre vikende. Čini se da se maksimirskom Adventu dešava nešto slično što se dogodilo Adventu ispred Muzeja suvremene umjetnosti, koji je prije dvije godine također izazvao razmjerno mali interes.

Što nameće određene zaključke. S jedne strane, svakako je dobro da se adventski programi organiziraju na nekim najznačajnijim gradskim prostorima izvan centra, poput MSU i Maksimira. S druge strane, da bi se Zagrepčane i turiste koji masovno hodočaste u vibrantni i veseli centar grada privuklo u Maksimir ili MSU, ondje je potrebno osmisliti posebne, puno atraktivnije programe nego u centru. Inače će cijela stvar završiti na sedam kućica u letargičnoj atmosferi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.