Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sezonu božićnih deserata otvaramo s linzerima, najjednostavnijim i najšarmantnijim sezonskim keksima

Austrijski lincer keksi jedan su od najjednostavnijih ali najšarmantnijih božićnih kolača. Ime su dobili po slavnoj Linzer torti iz austrijskog grada Linza, jednoj od najstarijih poznatih pita čiji originalni recept, otkriven u jednoj austrijskoj opatiji, potječe iz 1653. Johannu Konradu Vogelu pripisuje se pionirski pothvat prve masovne proizvodnje lincerica, dok je za njihovu internacionalizaciju zaslužan austrijski emigrant u Ameriku Franz Holzblhuber.

Linzer keksi rade se prema gotovo istom receptu kao linzer torta, samo dolaze u drugoj formi, kao dva jednostavna keksa s maslacem između kojih je sloj ukusne marmelade koja se vidi kroz prorez na gornjem keksu. Tradicionalni linzeri rade se okrugli, ali danas dolaze u svim mogućim oblicima. U partnerstvu s distributerom premium gastro proizvoda tvrtkom Nikas i njihovim brendom Bonne Maman, ovogodišnju sezonu recepata za božićne slastice na Kultu Plave Kamenice odlučili smo otvoriti upravo ovim klasikom.

Linzeri

za 20-tak komada

bonne-maman-linzeri

  • 225 g maslaca
  • 170 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 1 limun, korica
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2,5 šalice brašna
  • 3/4 žličice mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 šalica mljevenih badema (ili lješnjaka ako ih više volite)
  • Bonne Maman marmelada od marelice
  • šećer u prahu za posipanje

Mikserom pjenasto umutite maslac i šećer, dodajte jedan po jedan žumanjak, zatim dodajte limunovu koricu i ekstrakt vanilije. Prosijte brašno s cimetom, praškom za pecivo i solju pa u to umiješajte mljevene bademe ili lješnjake.

Ove suhe sastojke postupno dodajte u umućeni maslac, šećer i jaja i miksajte dok se sve ne spoji. Podijelite tijesto u dvije kugle, zamotajte ih u plastičnu foliju i stavite u frižider da odmore sat vremena.

Dok tijesto odmara, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Izvadite tijesto iz frižidera i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini na debljinu od 3 milimetra. Kalupima za kekse izrežite krugove promjera 5 centimetara. Manjim kalupom ili nožem u svakom drugom keksu izrežite otvor. To će biti gornji dio linzera. Ostatke tijesta premijesite i napravite nove kekse, dok ne potrošite tijesto.

Pleh za pečenje prekrijte papirom za pečenje ili ga premažite maslacem. Složite kekse na pleh. Pecite oko 12 minuta ili dok keksi ne dobiju svijetlu zlatnu boju. Pazite na kekse cijelo vrijeme, jer se lako prepeku i potamne.

Pečene kekse izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade. Cijele kekse namažite marmeladom od marelice, pa poklopite keksom s prorezom u sredini. Pospite šećerom u prahu.

Ovaj sadržaj produciran je u suradnji s tvrtkom Nikas, ekskluzivnim distributerom brenda Bonne Maman

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.