Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Wine Spectator proglasio je Sassicaiu iz 2015. vinom godine

wine-spectator-vino-godine

Visokotiražni američki magazin Wine Spectator objavio je listu najboljih 100 vina godine, prema izboru svojih urednika, izdavača i kolumnista. Prvo mjesto ove je godine zauzela kultna toskanska Sassicaia iz 2015, koja je osvojila 97 bodova, a u Americi se prodaje za 245 dolara. Drugo mjesto zauzeo je Chateau Canon – La Gaffeliere 2015. iz Saint Emiliona, s 96 bodova i cijenom od 84 dolara, dok je treći Castello di Volpaia, chianti classico iz 2015. koji je također ocijenjen s 96 bodova, ali košta tek 35 dolara. Nema nikakve sumnje da će mu cijena već sutra skočiti.

Među prvih deset plasirao se i Dom Perignon iz 2008. s posebnom oznakom Legacy Edition. Legacy Edition znači da je etiketa Perignona 2008. posvećena Reneu Geoffroyu, dugogodišnjem glavnom enologu najprestižnijeg Moëtova branda koji je ove godine napustio Moët et Chandon. Zanimljivo je, također, da među prvih šest vina nema ni jednog američkog, što je prilično neobično s obzirom na dugogodišnju prokalifornijsku politiku Wine Spectatora.

Wine Spectator vino godine bira prema tri kriterija: ocjeni, dostupnosti i cijeni, što znači da najviše ocijenjeno vino u određenoj godini ne postaje vino godine, ako nije šire dostupno i ako je iznimno skupo.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.