Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Hrvatskoj se gradi centar u kojem će se moći provjeravati geografsko porijeklo hrane

voce-povrce-trznica

Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Agronomski fakultet u Zagrebu prošli su tjedan predstavili važan novi projekt, izgradnju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane u kojemu će se znanstvenim metodama provjeravati i utvrđivati geografsko porijeklo hrane, objavio je Zavod na svojim web stranicama.

Znamo da je netransparentno porijeklo, posebno svježe hrane, jedan je od jačih razloga zbog kojih prehrambena industrija gubi povjerenje potrošača u Hrvatskoj. Nije rijetkost da se voće s Novog Zelanda prodaje pod dalmatinsko, a povrće iz Turske kao roba iz vrtova u predgrađu.

To podjednako šteti interesima kupaca i hrvatskih proizvođača, pa bi izgradnja ovakvog centra doprinijela sređivanju odnosa na domaćem tržištu. Riječ je o investiciji od 64 milijuna kuna, od čega se 61,3 milijuna financira bespovratno iz EU fondova. Počne li gradnja, kako je planirano, 2019. godine, centar bi trebao proraditi krajem 2022.

Do tada, Zavod bi trebao mapirati cijelu Hrvatsku radi utvrđivanja zemljopisnog porijekla, koje će se u centru provjeravati izotopnom analizom da bi se utvrdilo iz koje točno zemlje hrana dolazi. Sa stotinjak zaposlenika, centar će moći kontrolirati i autentičnost i ispravnost ekoloških proizvoda.

Zavod dr. Andrija Štampar uskoro najavljuje besplatne analize meda i maslinovog ulja, jer se u tim kategorijama na hrvatskom tržištu sve češće prodaju falsifikati i sumnjivi proizvodi. “Dugoročno gledano, ovaj će projekt pomoći u postizanju jače konkurentnosti hrvatskih proizvođača hrane, a time i doprinijeti hrvatskom gospodarskom razvoju. Osim toga, u Centru će se provoditi i novi znanstveno-istraživački projekti temeljeni na prikupljanju uzoraka tla i vode te će se uspostaviti nedvojbena kontrola patvorenosti hrane, analiza hrana, uzoraka tla i vode sa svrhom praćenja uzgoja ekoloških poljoprivrednih prehrambenih proizvoda,“ izjavila je dr. sc. Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Zavoda Dr. Andrija Štampar. Cilj je novi centar za sigurnost hrane pretvoriti u glavni regionalni centar.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.