Zagrebački Dežman mini bar u četvrtak je bio domaćin prvog hrvatskog Art of Italicus Aperitivo Challengea, natjecanja čiji će pobjednik sudjelovati u Art of Italicus Global Finalu u Milanu.
Lansiran 2016. u londonskom Savoyu, Italicus je djelo miksologa Giuseppea Galla, koji ga je kreirao inspiriran tradicionalnim talijanskim rosolio likerima. Italicus je eksplodirao na sceni i uz vermute i amaro postao važan faktor u povratku trenda talijanskih aperitiva. Aperitivo je bila i tema natjecanja u Dežman mini baru koje je organizirao Italicusov ekskluzivni distributer za Hrvatsku tvrtka allez.hr.
Suci su ocjenjivali koktele 11 natjecatelja, među kojima su bili neki od najboljih hrvatskih barmena. Najbolji dojam jučer u krcatom Dežman miniju ostavili su Dominik Bečvardi s One Small Step, koktelom s ginom, Italicusom i cordialom od earl grey čaja i bergamota koji poslužuje u oblaku parfema od kaffir limea.
Bliži dižestivu nego aperitivu, ovaj je kokteli ipak potvrdio Bečvardijev talent za elegantna pića iznenađujućih okusa. Marino Karinja iz splitske Bokamorre nastupao je s gastro koktelom, što se i očekuje od glavnog barmena prvog hrvatskog bara specijaliziranog za pizze i koktele. Karinjin Evergreen je aperitivni koktel za pizzu, idealan za Margheritu, s Italicusom, likerom od encijana i basil sodom ukrašen svježim bosiljkom, u kojemu je naglašena i trendi nutricionistička komponenta.
Arte Romana barmena Ivana Mandarića bez greške je pratio liniju talijanskog naslijeđa u autoritativnoj, klasičnoj kombinaciji gina od pomella, Italicusa i tonic bittera garniranoj maslinama i vodio je gotovo do samog kraja. Nastup Filipa Ramljaka, bivšeg člana Aperitivo bara, završio je oproštajem od zagrebačke scene.
Nakon što je sucima poslužio Arte Moderna, koktel od Italicusa i žutog chartreusea podjednako inspiriran Giottom, Gallom i negronijem, Ramljak je kolegama objavio kako je to zadnji koktel koji je smiješao u Zagrebu, jer sutra odlazi raditi u londonski Gibson bar.
Pulski barmen Marko Ristić u svom je elaboriranom nastupu napravio koktel u kojemu je svaki sastojak došao iz Istre. Prateći zadanu temu aperitiva uz koktele je poslužio kanapee s tagliatom i kremom od tartufa (dobra ideja, ali tartufi su pojeli koktel), a u It(art)icusu je uz Roku gin, Italicus, Maraschino, prosecco i svježe maline koristio i mlado maslinovo ulje, leccino iz vlastite proizvodnje.
I Ristić i glavni barmen Kavkaza Ivan Srdar, koji je nastupao s eteričnim, svježim koktelom najbližim Italicusovoj ideji aperitiva, koji radi sa sirupom od lavande iz njegova vrta i proseccom, vjerojatno bi došli do boljih rezultata s nešto preciznijim omjerima i nekim drugim proseccom umjesto mediokritetskih etiketa koje su koristili. U aperitivu Zagrebicano Dina Zukića iz Laganinija glavnu ulogu uz Italicus i sok od mandarine imao je hoppy lager Baltazar Pivovare Medvedgrad, što je moglo dati moćan, suhi aperitivni koktel da pivo nije nadjačalo ostale sastojke.
“Smisao ovakvih natjecanja je otkrivanje novih ideja i interpretacija,” komentirao je nakon proglašenja pobjednika glavni sudac, Italicusov brend ekspert Giacomo Sai, “I danas smo vidjeli zaista puno novih, iznenađujućih ideja iz mlade barmenske zajednice pune potencijala. Sve što smo danas ovdje probali je vrlo dobro.”
Pobjedu je u odličnoj atmosferi koju je stvarala publika uglavnom sastavljena od barmena, odnio je elegantni koktel Jovana Pupovca, glavnog barmena Dežman mini bara. L’Arte della Bellezza je piće dobro balansirane svježine, slatkoće i gorčine, malo jači ali još uvijek klasičan aperitivni koktel od Italicusa i grappe od kamilice, koji Pupovas poslužuje s laticama žute ruže i mirisnom sušenom koricom bergamota. Pupovac je pobijedio gotovo jednoglasnom odlukom, s malom prednošću ispred Ivana Mandarića i taj mu je plasman osigurao nastup na Art of Italicus Global Finalu 12. studenog u Milanu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.