Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na velikom njemačkom tastingu u Vivatu probali smo par odličnih rizlinga i jedan fenomenalni crni pinot

vivat-njemacka-vina-g

U većem dijelu svijeta vina i danas vlada skepsa prema njemačkim crnim vinima. Njemačka se, naravno, već stoljećima percipira kao zemlja rizlinga i nekih drugih bijelih sorti.

Međutim, unatrag dvadesetak godina, Njemačka, a osobito regija Baden, sve više postaje zemlja svjetski relevantnih crnih vina. Uostalom, prije otprilike tri godine Decanter je jedan njemački pinot proglasio najboljim na svijetu, na zgražanje konzervativne vinske javnosti. U srijedu predvečer u Vivatovom vinskom baru u Martićevoj ulici uvjerili smo se da njemačka crna vina mogu predstavljati izvanrednu vrijednost za novac.

burg-ravensburg-pinot-nori-2013

Crni pinot iz 2013. s položaja Lochle vinarije Burg Ravensburg iz Badena, čiji se vinogradi spominju još u zapisima iz trinaestog stoljeća, izvanredno je strukturirano svilenkasto vino, prepuno crnog i crvenog voća, jako sočno, slojevito, s fino integriranim drvetom i sasvim malo aroma dima i kože.  Riječ je o pinotu srednje visoke klase koji bi, da dolazi iz Burgundije, koštao barem 70 ili 80 eura.

Burg Ravensburgov Lochle, pred kojim je još barem dvadesetak godina života, košta oko 230 kuna, što je jedna od nižih cijena koju smo vidjeli u Hrvatskoj za tako dobar crni pinot.

Heitlingerov Pinot Noir Konigsbecher iz 2012. s oznakom Grosses Gewächs (GG) koja obilježava najvišu dogovornu kategoriju njemačkih vina, nešto je agresivniji, čvršći i mišićaviji, pa pomalo podsjeća na Pommard iz toplijih berbi.  Zemljaste arome i okusi u ovom se vinu još pomalo tuku s voćnim elementima, dok ga naglašena mineralnost čini svježim i prilično aristokratskim. Ravensburgov Lochle nam je zbog čišćeg bouqueta i okusnog profila ostavio je  dojam, no Heitlingerov Koniggsbecher ozbiljno je respektabilno vino.

heitlinger-konigsbecvher-gg-pinot-noir-2012

Pinoti iz Badena bili su definitivno glavne zvijezde instruktivnog kušanja čak trinaest njemačkih vina u Vivatovu baru, kojem je nazočilo desetak zagrebačkih sommeliera i voditelja restorana. Uostalom, suhi rizlinzi koji su prirodno bili najzastupljeniji, idealna su restoranska vina jer pokrivaju vrlo širok gastronomski dijapazon: od školjki, riba, rakova i sushija, do jako začinjenih jela, bilo da je riječ o našem kiselom zelju ili indijskim curryjima.

Među rizlinzima nam se osobito dopao Riesling vom Vulkan iz 2017. vinarije Gut Hermannsberg iz regije Nahe, napravljen od grožđa tridesetak godina starih loza koje rastu na vulkanskim stijenama. To je vino doslovno slano, s nužnim slatkastim nijansama rizlinga, uz puno citrusnih aroma koje možda više idu prema bergamotu nego prema limunima ili limetama.

Kombinacija voćnosti zrelog rizlinga s naglašenom slanošću, ovo hedonističko vino čini perfektnim za fusion restorane, jer se njihovo kuhanje bazira na kontrastima okusa.

hermannsberg

Gut Hermannsbergov Riesling Steinterrassen iz 2016. cuvee je vina s tri grosse lage (grand cru) položaja u Naheu, fermentiran s divljim kvascima, što se podrazumijeva u biodinamičkoj vinariji. Taj je rizling specifičan po naglašenim tonovima timijana i mažurana u bogatom herbalnom bouquetu, koji se miješaju s elementima granny smith jabuka i bijelim poljskim cvijećem. Prelijepo, elegantno vino s brutalno visokim kiselinama koje mu omogućuju višedesetljetnu trajnost.

Treći rizling Gut Hermannsberga, Rotenberg Grosses Gewächs iz 2017. vino je velikog tijela i vrlo snažnih aroma bresaka, marelica i citrusa. Riječ je o jednom od komunikativnijih rizlinga na našem tržištu, koji bi se trebao svidjeti i onim potrošačima koji nisu obožavatelji ili poznavatelji njemačkih rizlinga.

balthasar-ress-orange-2016

Na kraju, moramo još svakako istaknuti Orange iz 2016. čuvene vinarije Balthasar Ress iz regije Rheingau. Ovaj cuvee bijelog pinota i rizlinga maceriran je nekoliko tjedana i ima jedan do najneobičnijih aromatskih profila na koje smo naišli u posljednje vrijeme. Taj oranž intenzivno i baš prepoznatljivo miriše po svježe pečenim kokicama i dimljenim bademima, da bi se u čaši s vremenom  razvile nijanse jabuka, zemljaste note i orijentalni začini poput five spicea.

Riječ je briljantnom, glatkom, elegantnom, zaista velikom vinu, koje vrijedi više od tridesetak eura,koliko košta.

Vivatov tasting njemačkih vina mogao bi se pokazati jednim od važnih pionirskih poteza za razumijevanje širokog vinskog portfolia jedne od najvažnijih svjetskih vinskih zemalja. Jer, osim Željka Bročilovića Carlosa nitko drugi u Hrvatskoj još nije pokušao ozbiljno distribuirati širu paletu njemačkih vina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.