Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tajne restorana koji se zatvaraju brže nego što su se otvorili. The Art of Pizza u Gajevoj

art-of-pizza

Prije otprilike tri mjeseca, u Gajevoj ulici na potezu ispod taksi stajališta prema Esplanadi, pojavio se natpis The Art of Pizza. Kad smo ih kontaktirali kako bi dobili informacije o lokalu, neka agencija koju je The Art of Pizza angažirao za PR, obavijestila nas je da je riječ o projektu ozbiljnih talijanskih ulagača, te da ćemo “na vrijeme doznati” kada će se The Art of Pizza, inače smješten u prostoru gdje se cijelo desetljeće nalazio jedan inferiorni sushi bar, točno otvoriti.

Odbili su dati bilo kakve informacije o kakvim je “ozbiljnim ulagačima” riječ i kakav će biti koncept lokala. Negdje oko otvorenja, PR-ovci su nas nazvali, ali opet nisu htjeli ništa reći o lokalu, o imenu, chefu, investitoru ili konceptu, već su nas pozvali da dođemo besplatno kušati pizze u novu pizzeriju. Zbog cijelog tog iritantnog pristupa odlučili smo ih ignorirati. A i  skeptični smo prema talijanskim investitora u hrvatske pizzerije i restorane zbog niza slučajeva, od tragikomične Luna Rosse do još gore talijanske gostionice u Green Goldu.

Krajem ljeta, dok smo šetali iz Tesline prema Esplanadi, primijetili smo da se ta nova pizzeria u centru grada napokon otvorila, reklamirajući se pod imenom The Art of Pizza kao lokal koji prodaje “jedinu autentičnu rimsku pizzu al taglio.”

No već prvi pogled na njihovu tablu osujetio je taj PR. Nešto što se zove The Art of Pizza, goste je pozivalo natpisima za pizza cutove za 14 do 18 kuna! U jednoj ponudi početkom listopada prodavali su 2 komada za 24 kune. Very artsy.

https://www.facebook.com/theartofpizzazagreb/photos/a.260549161463538/263253384526449/?type=3&theater

Odmah nam je bilo jasno se vjerojatno radi o još jednom potencijalno sumnjivom poslu Talijana u Zagrebu (vlasnika Luna Rosse talijanska je policija, primjerice, progonila zbog veza s mafijom). Još je zanimljivije da se nova pizzeria u centru grada zatvorila gotovo odmah po otvaranju. 

Jutros smo, naime, ponovo prošli kraj Art of Pizza, na čijim je vratima natpis “Zatvoreno zbog preuređenja”. Ponovno smo ih kontaktirali s pitanjem je li se pizzeria možda preselila, opet bez odgovora. Zašto bi se preuređivala pizzeria otvorena prije samo šest ili sedam tjedana?

The Art of Pizza po svemu sudeći dio je prošlosti, ali i jedan od ne tako malobrojnih zagrebačkih lokala koji traju tek par tjedana.

Uzroci tako kratkom roku trajanja nisu uvijek isti. Nekada se zaista radi o lažnom ulaganju i stvaranju pokrića za nelegalne poslove. Ponekad je razlog promašen koncept, koji se već nakon desetak dana pokazuje krajnje neisplativim pa je bolje odmah zatvoriti (recimo, siroti Chevap Rolls na početku Gajeve trebao je odustati nakon dva tjedna umjesto da muči osoblje i goste).

Ponekad je pak riječ o potpunom ugostiteljskom neznanju, kao u slučaju jednog lokala u prolazu Kina Europa, koji je usprkos izvrsnoj lokaciji više zatvoren nego otvoren jer pokušava prodavati pola stoljeća zastarjeli fast food.

https://www.facebook.com/theartofpizzazagreb/photos/a.260549161463538/264305097754611/?type=3&theater

Ponekad se restorani munjevito zatvaraju zbog neobičnih događaja, kao u slučaju još neotvorenog zagrebačkog bistroa Pomeri, smještenog odmah kraj ulaza u shopping centar Cvjetno, u podrumu gdje se nalazilo više lokala, od kojih je zadnji bio Jazz Ba, navodna sarajevska ćevabdžinica.

Natpis Pomeri u Varšavskoj stoji već neka dva mjeseca. Koliko smo vidjeli, interijer je uređen i spreman za goste. Na društvenim se mrežama može doznati da je kuhar jedan vrlo mladi Dubrovčanin, s iskustvom iz hotela s pet zvjezdica i sasvim solidnog dubrovačkog bistroa Pantarul.

E sada, prije točno dva tjedna vidjeli smo da se natpis Pomeri upalio. Spustili smo se niz stepenice do ulaza, svjetlo u lokalu također je gorjelo, a u prostoru se nalazilo barem dvadesetak ljudi od kojih su neki sasvim sigurno jeli.

Baš kad smo se spremali ući u Pomeri, zazvonio nam je telefon, pa smo morali hitno otići na neki sastanak. Vratili smo se tri dana kasnije. Natpis je bio ugašen.

Kad smo pokušali ući, vrata nam je otvorio visoki gospodin, koji je rekao da Pomeri neće raditi još najmanje dva tjedna. Kad smo ga upozorili da je Pomeri prije samo par dana bio osvijetljen i pun ljudi koji su jeli, čovjek je doslovno rekao: ”To vam nema veze s nama,” pa zatvorio vrata.

Okej, možda Pomeri zaista nije bio spreman krenuti sa servisom, pa je nakon par probnih dana odlučio sve malo odgoditi, što ne mora biti loše. Međutim, restorani koji se otvaraju pa zatvaraju nakon par dana, pa se preuređuju tek nakon što su se otvorili, ostavljaju loš dojam kod gostiju i sami sebe stavljaju u nezgodan položaj na tržištu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.