Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MONIN CUP HRVATSKA 2018. Mladi barmen Aperitiva Ivan Petrović u finalu je pobijedio svog mentora Kruna Rozića

monin-petrovic-g

Ovaj ponedjeljak je u zagrebačkom Hugo’s baru održan hrvatski Monin Cup 2018, priprema za svjetski Monin Cup koji se 11. prosinca održava u Parizu.  Lokalna se inačica ovog natjecanja organizira već peti put iako do sada nikad nije imala ovoliko emotivnu završnicu. No, krenimo redom.

monin-ziri

U žiriju su bili Marijan Maksan, Filip Pleteš, Mišel Posavac i Zlatko Orečić

Na temelju prijava, organizator je odabrao 10 finalista koji su uz uvjet korištenja barem jednog od Monin proizvoda svoje koktele radili pred žirijem u kojemu su bili neki od vodećih hrvatskih barmena Marijan Maksan, Mišel Posavac, Zlatko Orečić i Filip Pleteš. Priliku za prolazak u finale dobili su  Dino Jerković, Josip Gal, Dorijan Skoblar, Jovan Pupovac, Alen Murtović, Dominik Bečvardi, Ivan Kurak, Ivan Petrović, Kruno Rozić i Patrik Prigl.

becvardi

Dominik Bečvardi osvojio je treće mjesto

Od odabrane desetorke u daljnje natjecanje su prošli Kruno Rozić (do nedavno jedan od glavnih barmena u Aperitivu) s kombinacijom Camparija, Grand Marniera, Monin simple syrupa, klarificiranog grejpa i solne otopine, Dominik Bečvardi (menadžer za pića Baste, Tesle i Glow bara) s koktelom od bourbona, crvenog vermuta, sirupa od kokica, čokoladnih bittera i half&half mješavinom vrhnja i mlijeka te Ivan Petrović (barmen Aperitiva) koji je hrabro kombinirao Glenkinchie 12 single malt, Aperol, sirup od pite od jabuke, limun, grejp i bittere od grejpa.

kruno-rozic-monin

Kruno Rozić

Već prilikom proglašenja finalista iz publike su se čule ovacije nakon što je Petrović prošao u finale, a oduševljenje ovom činjenicom je potvrdio i Rozić, koji je u svom kratkom govoru komentirao da je činjenica da je Petrović u finalu za njega već pobjeda veća od pobjede, jer je Petrović njegov mladi kolega (dan kasnije je navršio 21 godinu) s kojim je zajedno sa Ivanom Mandarićem radio zadnjih 9 mjeseci.

ocjenjivanje

Finale je donijelo kutiju izazova – standardni format za ovakva natjecanja – i definiralo konačni poredak. Dominik Bečvardi je zauzeo treće mjesto sa svojim koktelom od tamnog ruma, pumpkin spice i brownie sirupa, cold brew kave i bademovog mlijeka s dodatkom crnog papra, a napetost prilikom proglašenja pobjednika dok su na pozornici stajali Rozić i Petrović, mogla se rezati nožem. Rozić je, kao mentor, ipak ostao iza svog učenika, s koktelom u kojem je kombinirao Campari, Bulleit bourbon, pire od ananasa, sirup od limunske trave, tonik i svježi timijan, a Petrović je žiri oduševio kombinacijom tekile, sirupa od đumbira, sirupa od rozog papra, limete i tonika.

monin-finalisti

Kruno Rozić, Ivan Petrović i Dominik Bečvardi

Rozić i ostale kolege su u trenutku proglašenja pobjednika napravile toliki kaos i pomutnju da su svi skoro i zaboravili na dodjelu druge nagrade, a prva nagrada za najmlađeg barmena, osim što je sjajan rođendanski poklon, ujedno je i potvrda da se na hrvatsku scenu vratilo ono što joj je godinama nedostajalo – nadahnuto i poticajno mentorstvo u specijaliziranim barovima koje odgaja nove generacije talentiranih barmena.

 

Foto/Monin Croatia FB

 

Vedran Gulin je osnivač Zagreb Cocktail Weeka i koncepta Vino&Ino

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.