Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Krajem kolovoza održava se Masterclass Brda Home Of Rebula, najbolje organizirana vinska smotra u ovom dijelu Europe

Kad smo lani, s nedopustivim zakašnjenjem ušli u središnju dvoranu renesansne Vile Vipolže u slovenskim Brdima, u kojoj je upravo trajalo glavno kušanje uz raspravu, na prvom Masterclassu Brda Home Of Rebula, imali smo dojam da smo prekinuli ozbiljnu akademsku raspravu o, recimo, utjecaju digitalne tehnologije na broj riječi i izričaj modernog engleskog jezika, koja se održava u nekom od velikih starih britanskih sveučilišta.

Prošlogodišnji Masterclass o rebuli ozbiljnošću i pripremljenošću izlagača/govornika, optimalnim uvjetima (koji su svim sudionicima omogućili da se koncentriraju na vino), pa naposljetku i decentnom atmosferom na gala večeri, postigao je onu vrstu digniteta koji vinske smotre skoro nikada nemaju. Gotovo svi vinski festivali u jednom se trenutku nužno pretvaraju u pijanke. Masterclass Rebule uspio je izbjeći tu zamku vrlo preciznom, gotovo strogom organizacijom, pažljivo selekcijom sudionika (događaj je zatvoren za građanstvo i za većinu općih medija) te izbjegavanjem bilo kakvog lifestyle aspekta.

Masterclass Brda Rebula je naprosto stručni skup o najvažnijoj sorti u Brdima/Colliu, s ciljem međunarodnog promoviranja rebule. Cilj se ostvario već prve godine. Tridesetak specijaliziranih novinara iz cijelog svijeta objavilo je niz afirmativnih tekstova video priloga o dotad međunarodno nepoznatoj sorti, ili u najboljem slučaju sorti s imidžem egzotičnosti.

Tako je u božićnom broju Decantera Andrew Jefford napisao kako je Rebula “vino snova nove ere.” Stephanie Johnson konstatirala je u Wine and Spirits da se “vinari i sa slovenske i s talijanske strane granice sada fokusiraju primarno na rebulu,” da bi Giovanni Angelucci u talijanskom dnevniku La Stampa ustvrdio kako je “Rebula koncentrat povijesti i okusa Brda.” Robert Camuto zapisao je u Wine Spectatoru da Brda imaju samo jedan problem:”ondje predobro uspijeva previše različitih sorti.”

rebula-masterclass-tasting

Rebula i njena regija dobile su, dakle, nevjerojatnu međunarodnu promociju na zaista najvišoj, krajnje ozbiljnoj razini. Poslije toliko uspješnog prvog Masterclassa, logično je da se i od ovogodišnjeg izdanja seminara o rebuli puno očekuje.

Vodeći slovenski sommelier Gašper Čarman predstavit će različite stilove rebule iz berbi od 2010. do 2017.godine. Dr. Denis Rusjan s Biotehničkog fakulteta u Ljubljani, prezentirati će najnovije rezultate istraživanja o terroiru u Brdima, talijanski sommelier i vinski kritičar Luca Gardini opisivat će vina koja će se kušati na Masterclassu, dok će njujorški sommelier Levi Dalton, autor milijunski slušanog podcasta I’ll Drink to That, govoriti o strategijama izvoza rebule na prezahtjevno američko tržište. Na ovogodišnjem Masterclassu Brda Rebula sudjeluje većina najvažnijih vinara iz Brda i Collia, uključujući Joška Gravnera, Silvija Jermanna i Marjana Simčiča, jednog od začetnika cijelog projekta.

Ovogodišnji seminar o rebuli počinje 28.kolovoza navečer, kušanjem vina iz lanjske berbe. Glavni događaj, sam Masterclass, odvija se u 29. kolovoza između 11 i 13 i 30 sati. Poslije ručka, sudionici će moći probati najreprezentativnija vina iz Brda i Collia (prošle godine stara Gravnerova godišta točila su se iz magnuma), dok svečana večera u Vili Vipolže počinje u osam sati. Trideseti kolovoza predviđen je za obilazak vinarija i vinograda.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.