Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dva odlično ocijenjena i šire dostupna čileanska crnjaka za roštilj, steakove i janjad na ražnju

Kao i uvijek, kad pišemo o čileanskim crnim vinima moramo podsjetiti da njihov uobičajeni aromatsko-okusni profil više ne vrijedi, osim kad je riječ o vrlo jeftinim i prilično nepažljivo proizvedenim vinima.

Čileanska crna vina, znači, više nisu džemasta, slatkasta i prebarikirana (ne od barriquea nego od čipsa) kakva su bila prije desetak i više godina.

Errazurizova široko dostupna a opet kvalitetna linija Max Reserva, za koju se grožđe bere u dolini Aconquagve, jedan je od brojnih dokaza za tu tvrdnju.

Errazuriz je, podsjetimo, velika vinska tvrtka u vlasništvu Eduarda Chadwicka, Decanterova Čovjeka godine: radi se o najvažnijoj čileanskoj vinskoj kompaniji uz Concha y Toro.

Početkom kolovoza probali smo dvije Max Reserve, cabernet sauvignon iz 2015. i carmenere iz 2016.

max-reserva-cabernet-2015

Cabernet posjeduje naglašene mirise mente i eukaliptusa, s nešto dima, pun je tamnih voćnih okusa, naglašeno je sočan, s prilično čvrstim taninima za vino koje nije namijenjeno da stari deset ili više godina.

Carmenere miješa arome kupina, dima (12 mjeseci francuskog barriquea), čokolade i pečenih crvenih paprika. Na okusu je trpko voćan, s neobičnim biljnim elementima koji ga čine naglašeno svježim.

max-reserva-carmenere-2016

Za carmenere, današnju “autohtonu” čileansku sortu, do prije dvadesetak se godina smatralo da je zapravo merlot. Carmenere je u svakom slučaju u Čile došao iz Bordeauxa, gdje se već dugo ne uzgaja (kao što je i argentinski malbec došao iz Francuske).

Obje Max Reserve dijele važnu zajedničku osobinu: istodobno su ozbiljno strukturirane, žilave i čvrste, ali i instantno pitke uz dobro pogođenu hranu.

S cijenama oko 100 kuna i ocjenama preko 90 bodova (James Suckling dao je carmenereu 93 boda) riječ je o uzbudljivim vrijednostima za novac.

Gastropreporuka Zbog koncentracije, svježine, voćnosti i blage zadimljenosti, riječ je o izvrsnim roštiljskim vinima koja će uljepšati život vašoj pljeskavici i učiniti sretnim vaša rebarca. Max Reserve su, međutim, dovoljno ozbiljno strukturirane da bi se lijepo pile uz čisti biftek, janjeće kotlete ili janjetinu na ražnju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.