Otkad smo masovno osvijestili regionalne talijanske kuhinje jasno nam je da riječ pašta znači puno više, i puno manje od onoga što smo mislili. Manje, jer ta generička riječ samo okvirno označava stoljeća prenošenja znanja i nevjerojatnu raznolikost tradicije pašta u talijanskoj kuhinji, a više jer, naravno, pašta je riječ toliko nabijena emocijama i sjećanjima, da svako novo učenje o njoj samo pojačava njenu moć.
Vicky Bennison je gastro novinarka koja živi između Engleske i Italije. I zna da bogatstvo talijanskih recepata za prave, autentične pašte nismo i izbliza upoznali. No, zna i da je njezina misija da to promijeni utrka s vremenom. Sa svakom novom generacijom, znanja i recepti za autentičnu paštu zauvijek se zauvijek gube u zaboravu. Bennison je zato okupila malu ali veličanstvenu vojsku Talijanki, starih nona, njihovih kćeri i snaha, živih čuvarica tradicije talijanske pašte.
Njezin YouTube kanal Pasta Grannies svaki tjedan donosi jedan detaljni video recept, predstavljen točno onako kako su ga none učile od svojih nona i cijeli život radile. Na Pasta Grannies od 95-godišnje none Giuseppe iz Ozierija na Sardiniji možete naučiti kako se rade pravi macarrones de ungia, none iz Apulije pokazat će vam što je i kako s radi sagna al forno, Maria i Rosaria (190 godina zajedno) otkrit će vam tajne pašte sa slanutkom ciceri e tria… Sva jela objašnjena su na engleskom, s divnim lokalnim talijanskim dijalektima kojima none govore u pozadini. Osim pašta, možete naučiti kuhati pravi vencijanski rižoto sa šparogama od signore Ade Catto, kako napraviti pravi pesto, alpsku pulentu cumuda s tonom gorgonzole i parmezana ili od none Marie Letizice možete vidjeti kako se rade necci, palačinke od kestenovog brašna iz toskanske regije Garfagnana. Pasta Grannies jedan je od najboljih YouTube kanala o hrani koji smo otkrili u zadnjih godinu dana. Vicky Bennison i sjajne talijanske kuharice poklonile su nam dragocjena znanja koja su se generacijama prenosila samo unutar obitelji .
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.