Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Bijeli pinot iz 2017. najbolje je vino Iločkih podruma u rangu do 35 kuna

ilocki-bijeli-pinot-g

Bijeli pinot već je godinama prilično nepopularna sorta. Ovo grožđe, koje se svojedobno bilo pogrešno identificiralo kao chardonnay, koje je dopušteno u Champagni i masovno se uzgajalo u popularnim okolnim vinskim regijama poput Goriških brda, danas je skoro posve nestalo s restoranskih vinskih lista, a ne viđa se prečesto ni u vinotekama i supermarketima. Što je, naravno, šteta.

Bijeli pinot grožđe je koje može dati vino moćne strukture, uljaste teksture i bogatih cvjetnih aroma. Najbolji je primjer s naših prostora My Favourite štajerske vinarije Kupljen iz 2002. godine. Bilo je to jedno od najfascinantnijih vina koje je pokojni Jože Kupljen ikad napravio, i kojeg se baš nikad nismo mogli zasititi. Prije dvije godine naletjeli smo, pak, na tastingu na ugodnom ručku kod obitelji Šember, na stari, lagano macerirani bijeli pinot s početka dvijetisućitih koji se upravo senzacionalno držao. No, Šemberi, ispravno žive od pjenušaca, rizlinga i crnog pinota, a ne od nepopularnog bijelog pinota.

ilocki-bijeli-pinot-2017-ID

U Hrvatskoj se zapravo nitko već dugo nije ozbiljno bavio bijelim pinotom, osim Pilata iz Istre. Bijeli pinot njihovo je vjerojatno najuvjerljivije vino. Istočnohrvatske vinarije, uključujući i Iločke podrume, katkad drže bijeli pinot u svom asortimanu, ali ga nikad ne promoviraju kao osobito važno vino. U proteklih pet ili šest godina redovito smo kušali bijele pinote iz bazne linije buteljki Iločkih podruma, one s navojnim čepom, i nikad nas se nijedan nije posebno dojmio, sve do dvije boce iz lanjske berbe koje smo ovih dana kupili u obližnjem samoposluživanju.

Ostali smo prilično iznenađeni i skoro impresionirani. Bijeli pinot Iločkih podruma iz 2017. godine posjeduje bogatu, uljastu teksturu karakterističnu za vrhunska vina te sorte, i posve nekarakterističnu za vina koja koštaju tridesetak kuna. Nadalje, ovaj pinot u svom srednjem tijelu elegantno ujedinjuje svježinu i supstancu, dok je aroma prepuna bijelog livadnog cvijeća s primjesama žutog voća. Vino razmjerno dugo traje u ustima i fino se pije uz suho meso, blaže tvrde sireve i dimljenu bijelu ribu.

U prethodnim su godinama traminac i graševina predvodili klasu vina Iločkih podruma s navojnim čepovima (i neka od tih jeftinih vina dobivala su i Decanterove medalje). Ove je godine bijeli pinot apsolutni šampion te vrijedne serije, koja uz Beljske, Badelove i Lagunine boce s navojnim čepovima, omogućuje najširem krugu ljudi da piju pristojno vino za mali novac.

Gastropreporuka Osim uz pršut, kulene i dimljenu oradu, ovo bi se vino moralo lijepo slagati s pečenom piletinom, friganim srdelicama, gavunima , inćunima i giricama, dagnjama na buzaru ili sasvim jednostavnim ali genijalnim jelima od jaja (ako se dobro naprave) poput precizno pečenog omleta ili jaja na oko s pancetom.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Bijeli pinot iz 2017. najbolje je vino Iločkih podruma u rangu do 35 kuna

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min