Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Errazurizov Aconcagua Costa uvjerljivo je najbolji neskupi crni pinot u Hrvatskoj

errazuriz-pinot-g

Errazuriz je, dakle, uz Concha y Toro najvažnija čileanska vinarija. Errazurizov vlasnik Eduardo Chadwick lani je proglašen Decanterovim Čovjekom godine, što zaista jest jedna od najviših počasti u svijetu vina. Aconcagua Costa vinorodno je područje udaljeno stotinjak kilometara od Santiaga, čileanskog glavnog grada, i desetak kilometara od Tihog oceana, čiji vjetrovi hlade vinograde u Aconcagui, što je, naravno, presudno za pinot noir.

Errazurizov pinot Aconcagua Costa dosad je dobio mali milijun međunarodnih priznanja. Prestižna linija Las Pizzaras, koje u Hrvatskoj nažalost nema, u Decanteru i Wine Spectatoru često se vrti oko 95 bodova, dok je njena prosječna ocjena na Wine Searcheru 92 boda. Bazna linija košta tri puta manje i na Wine Searcheru, koji zbraja ocjene vodećih svjetskih kritičara, vrijedi 90 bodova, s tim da su Decanter i James Suckling berbi iz 2016. dali 92 boda.

U utorak navečer mi smo kušali berbu 2017. (ovdje treba imati u vidu kako se u Čileu bere u proljeće po našim godišnjim dobima, a ne u jesen). Riječ je o fenomenalnom vinu koje precizno definira estetiku modernih crnih pinota iz Novog svijeta. Aconcagua Costa nije, dakle, ni džemasta ni prekoncentrirana kao što su to bila južnoamerička crna vina prije petnaestak godina. Naprotiv, ona je ekscentrično svježa (više od 6 grama kiseline), srednjeg tijela, prekrasne, sjajne rubinske boje i vrlo bogatih, višeslojnih aroma.

errazuriz-pinot-ID

One se kreću od sasvim laganog dima iz francuskog hrasta, preko cvjetnih elemenata do tamnog voća i blagih naznaka kože. Okusi su zaokruženi, elegantni umjereno voćni, prije svega po jagodama i malinama, ali s onom jasno prisutnom, premda diskretnom presvlakom zrelih tanina, koja govori da je riječ o ozbiljno strukturiranom vinu.

Aconcagua Costa još nema svilenkastu teksturu velikih pinota, ali smo sigurni da će je dobiti za dvije do tri godine, te da će se fino piti još barem desetak godina. No i ovakva, mlada poput Lolite, predstavlja najbolju vrijednost za novac među svim crnim pinotima koji su se ikada pojavili na hrvatskom tržištu. Nekom neobičnom greškom uvezeno je samo 60 boca. Bojimo se da ćemo mi popiti barem pola.

Gastronomska preporuka Ne možemo zamisliti bolje vino uz janjeće kotlete na roštilju, pa uz losos na roštilju, uz vrhunsku tunu, uz skušu, uz ispravno napravljeni tartar biftek, a sigurni smo da mora izvrsno funkcionirati i uz dobru pljeskavicu u vašoj obližnjoj roštiljarni. Koja nikad neće nabaviti ovo genijalno vino, jer ga uskoro neće biti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.