Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dubrovački 360 dobio je prestižno Wine Spectatorovo priznanje Best Award of Excellence

360-wine-spectator-award

Američki Wine Spectator najnakladniji je svjetski vinski magazin,s prosječnom prodajom od oko 300 tisuća primjeraka po broju, što je recimo osam do devet puta više od britanskog Decantera koji, pak, u zaglavlju nosi moto The Best World Wine Magazine.

No, Decanter i Wine Spectator ionako su uvijek  išli različitim pravcima. Decanter se više bavio vinom i svim  društvenim fenomenima povezanima s vinom, dok se Wine Spectator uvijek bavio odnosom vina i biznisa, što se manifestira kroz njegovu krajnju  otvorenost prema najširoj poslovnoj zajednici koja, osim uz vinsku, podrazumijeva i restoransku industriju, pa industriju hrane kao i turističku industriju. Stoga je logično da je Wine Spectator, baš zbog otvorenosti prema restoranima i hotelima, još davno bio pokrenuo program Award of Excellence, kojim se nagrađuju restoranske vinske liste.

Ulazak u program u kojem sudjeluju skoro svi važniji američki restorani i bezbroj europskih, vrlo je jednostavan: restoran koji želi participirati mora Wine Spectatoru poslati svoju vinsku kartu i uplatiti gotovo simboličnu pristojbu. Onda Wine Spectator odlučuje zaslužuje li restoran njihovo priznanje, koje se dijeli u tri kategorije: Award of Excellence, Best of Award of Excellence i Grand Award of Excellence.

Dubrovački 360, nositelj Michelinove zvjezdice, sasvim je zasluženo osvojio Best of Award of Excellence za 2018. godinu. Taj restoran još iz vremena kad se zvao Gil’s ima jednu od najboljih vinskih lista koje smo ikad vidjeli u Hrvatskoj, a njegov voditelj i sommelier Rudolf Papac zaista zaslužuje sva moguća priznanja. Best of Award of Excellence sasvim će sigurno pomoći dubrovačkom 360 da privuče još više gostiju, jer Wine Spectator, osobito među Amerikancima, uživa prilično velik utjecaj.

U Hrvatskoj je prije dubrovačkog 360 Wine Spectatorova priznanja nosio još zagrebački vinski bar Dobra vina, koji se ugasio krajem 2016. godine. Zagrebački Noel i Dubravkin put, Plavi podrum u Voloskom i lošinjski Alfred Keller sasvim sigurno zaslužuju jedan od stupnjeva Award of Excellence, ali se koliko znamo još nisu prijavili.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.